Ďuričko, vrah Kočky mladšího, je na svobodě. Mimo jiné musí abstinovat

Okresní soud v Karviné v pondělí podmíněně propustil z vězení Bohumíra Ďurička, který byl odsouzen za vraždu syna provozovatele pražské Matějské pouti Václava Kočky mladšího. Ďuričko, který byl odsouzený k 12,5 roku vězení, požádal o propuštění, když si odpykal dvě třetiny trestu. Soud mu zároveň stanovil zkušební dobu na sedm let. Propuštěný muž nesmí pít alkohol ani vlastnit zbraň.

Ďuričko nesmí ani kontaktovat rodinu zavražděného, přibližovat se k nim ani k jejich obydlí na vzdálenost menší než 100 metrů. V prvním roce na svobodě musí noci v době od 22:00 do 06:00 trávit doma.

Dřívější propuštění Ďurička navrhl soudu státní zástupce, který to podmínil abstinencí, zákazem držení střelné zbraně a spoluprací s probačním úředníkem. Žalobce uvedl, že obžalovaný má v zátěžových situacích sklony páchat trestné činy a dodal, že měl v minulosti problémy s alkoholem.

„Resocializaci snižují jeho povahové rysy,“ uvedl. Řekl ale také, že výkon trestu plní svůj účel. „S ohledem na všechny vyslechnuté svědky, to, že resocializace je možná, a že odsouzený přehodnotil životní postoje, lze žádosti vyhovět,“ řekl žalobce.

Zkušební dobu by stanovil na sedm let. Propuštění chce podmínit vynecháním alkoholu a drog, bezproblémovou spoluprací s probačním úředníkem i tím, že se Ďuričko zcela vyhne kontaktu s rodinou zavražděného. V podobném duchu se vyjádřila i advokátka odsouzeného.

Psycholožka: Náprava dosáhla maxima

Ďuričko může být na svobodě podle psycholožky Michaely Mrowetz Bartákové nebezpečný. Podle ní ale zároveň náprava odsouzeného dosáhla pobytem ve vězení maxima, při pobytu na svobodě by mohla pokračovat. Na druhou stranu varovala, že odchodem z vězení se sníží motivace odsouzeného se napravit.

Odsouzený hoteliér tvrdí, že činu lituje a že chce pomáhat společnosti i poškozeným. Slíbil také, že by se na svobodě zdržel pití alkoholu a nebude vlastnit zbraň.

Resocializace je možná. Při vlivu alkoholu a držení zbraně se ale snižuje. Pokud bude abstinovat, riziko recidivy se posunuje do středního pásma.
Michaela Mrowetz Bartáková
psycholožka

Důvodem, proč soud nařídil pondělní výslech dvou znalců-psychologů, byly rozpory v jejich znaleckých posudcích. Zatímco znalkyně objednaná soudem měla pochybnosti o nápravě odsouzeného a jeho případné nebezpečnosti pro společnost, znalec najatý obhajobou byl zcela přesvědčený o opaku. 

Ďuričko vytáhl na soka zbraň

Vražda se stala v roce 2008 v pražské restauraci po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Hoteliér Ďuričko a syn provozovatele pražské Matějské pouti Václav Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň a na svého protivníka třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Vězeňský vychovatel už dříve u soudu uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku podle něj neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. „Výkon trestu splnil svůj účel,“ řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.

Rozhodnutí je pravomocné. Ďuričko i státní zástupce se vzdali práva na odvolání. „Děkuji soudu a slibuji, že budu všechna omezení dodržovat,“ řekl odsouzený muž v reakci na rozhodnutí soudkyně. Ta opáčila, že dopustí-li se trestného činu či přestupku, mohl by soud rozhodnout, že si odpyká zbytek trestu. Ďuričkovi je v současnosti 64 let, je otcem pěti dcer. V minulosti se neúspěšně snažil o obnovu procesu. Po svém propuštění uvedl, že se msty nebojí. Jeho první kroky zamíří za rodinou. „Těším se až políbím děti, vnučku, ženu a dám si vanu. Devět let jsem vanu neviděl,“ řekl novinářům.

Ďuřička vyzvedl právník

U věznice Ďurička vyzvedl advokát. Ďuričko si u něj chc e vyzvednout archiv i neprůstřelnou vestu. Pak pojede za rodinou. V dalších dnech si chce dát do pořádku své záležitosti, vyzvednout doklady a založit účet. V hoteliérství už podnikat nechce. Věnovat se bude výrobě hraček. Na jednu získal, když byl ve ve vězení, patent. Vydat chce svou v pořadí třetí knihu.

Soudu se zúčastnila i rodina oběti. „Vzal mi dítě. Justice rozhodla tak, jak rozhodla. Bohužel,“ komentoval rozhodnutí otec zavražděného Václav Kočka starší.

Soudkyně Alena Zajícová rozhodnutí zdůvodnila i tím, že odsouzený systematicky pracoval na svém polepšení. „Zpočátku sice nepřijímal svou chybu, to se ale postupem času změnilo. Hodnocení věznice je vynikající. Máte připraveno výborné domácí i sociální zázemí,“ řekla odsouzenému. Dodala, že poškozeným uhradil všechny škody i nad rámec povinností. Soudkyně podtrhla, že znalci se shodli, že Ďuričkova resocializace je možná. „Stanovili jsme ale maximální zkušební dobu s ohledem na to, že spáchal vraždu, aby jej soud mohl co nejdéle sledovat,“ řekla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soud poslal Ďurička do vězení v roce 2009, udělil mu 12,5 roku za mřížemi. Ještě předtím si odseděl více než půl roku ve vazbě. Následujících sedm let pak strávil ve věznici v Karviné, která patří k nejpřísnějším káznicím. Loni v létě ale karvinský okresní soud rozhodl o jeho přeřazení do věznice s mírnějším režimem.

Po uplynutí dvou třetin trestu letos Ďuričko požádal o předčasné propuštění z vězení. V dubnu ovšem karvinský soud rozhodnutí odročil na neurčito. Mezitím se několikrát pokoušel o obnovu řízení, neuspěl ale ani u Ústavního soudu.

  • Bohumír Ďuričko od počátku tvrdil, že šlo o obranu proti fyzickému útoku, že jej Václav Kočka ml. „zákeřně a brutálně“ napadl údery do obličeje a shodil Ďurička na jeho těhotnou přítelkyni. Soud však viděl střet jinak. Podle řady svědků se Ďuričko s Václavem Kočkou starším nejprve přeli, kdo z nich má u sebe víc peněz. Jeho syn pak prý přišel za Ďuričkem s tím, aby nebyl drzý na jeho otce. Následovala střelba. Podle soudu provokoval zejména sám Bohumír Ďuričko.
  • Bohumír Ďuričko i otec oběti Václav Kočka starší byli vnímáni jako kontroverzní podnikatelé, zmiňovala se o nich například zpráva někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho z roku 2006 o údajném prorůstání organizovaného zločinu do politiky.
  • Ďuričko je i literárně činný: Napsal knihu Kočkoviny, kterou vydal už během pobytu ve vězení. Úryvky z knihy zveřejňoval expremiér Paroubek na svém webu: Ďuričko totiž tvrdil, že za ním před volbami do sněmovny v roce 2010 přišli lidé z okolí ČSSD a nabídli mu peníze za to, když knihu nevydá. Strana prý chtěla před volbami ochránit právě Paroubka. Bývalý premiér to ale označil za nesmysl.
  • U soudu zaznělo, že kromě Kočkovin napsal i zatím nevydanou knihu Vězeňská zeď a připravuje Světlo poznání.