Děčín vzkřísí hazard. S automaty totiž odešly i peníze

Děčín - Děčín znovu povolí výherní automaty, které před časem zakázal podobně jako desítky dalších měst v Česku. Bez hazardu krachovaly hospody a bary. Navíc v městském rozpočtu začaly chybět milióny, které provozovatelé výherních automatů dřív povinně platili. Obnovit hazard se před časem rozhodly i některé pražské radnice. Chyběly jim podle jejich slov peníze na kulturu a sport.

Automaty se budou moci vrátit na více než šedesátku míst ve městě, kde po nich často zbyla jen prázdná místa a některé herny se kvůli úbytku peněz už chystaly zavírat. Za jeden legálně přihlášený automat město v průměru dostává čtyřicet tisíc ročně. Jenom loni tak Děčín získal navíc do rozpočtu 19 miliónů. Za peníze magistrát opravil třeba dětská hřiště po celém městě.

Nová vyhláška ale nakazuje, že v jedné provozovně budou moct být maximálně čtyři automaty. A omezuje i provozní dobu. Zvýšené kriminality se radní nebojí. Podle strážníků zvýšení kriminality nehrozí, už dřív byl v okolí heren klid.

Úbytku peněz se zalekla i Praha

Na konci ledna obrátily i pražské radnice. Magistrát jim totiž pohrozil, že jim po zrušení heren přestane dávat peníze na sport a kulturu. Žižkovská radnice se tak rozhodla sedm kasin otevřít a dalších třináct jich koncem ledna povolila i Praha 1. Za obrat si radní vysloužili kritiku od opozice. Nový přístup k hazardu v Praze by měli pražští zastupitelé schválit letos v létě.

Hazard začaly omezovat stovky měst v celé zemi. Nově bude muset skončit až 15 tisíc výherních videoterminálů. Narozdíl od klasických automatů je chránila licence od státu, ale Ústavní soud sporný paragraf nedávno zrušil.

Hrací automaty ožívají (zdroj: ČT24)