Po Praze jezdí méně aut, už se do města nevejdou

Praha – Provoz automobilů v Praze se začíná zklidňovat – ovšem jenom pomalu. Loni auta ve městě ujela o 124 tisíc kilometrů méně než v předchozím roce, uvedla Technická správa komunikací ve své ročence. Znamená to pokles zhruba o půl procenta, celkový počet kilometrů, který všechna auta po Praze najela za rok 2012, totiž činí 21,8 milionu kilometrů. Podle ředitele TSK Ladislava Pivce objem automobilové dopravy v Praze mírně klesá zejména proto, že více aut už se do města nevejde.

Výrazný je podle TSK zejména úbytek aut v centru Prahy, loni se počet ujetých kilometrů snížil o 3,6 procenta, průměrně tudy potom v pracovní dny projíždělo 281 tisíc osobních aut. Ladislav Pivec poukázal na tři důvody poklesu: „Je to velikost komunikací, více aut se do Prahy prostě nevejde, pak jsou to takzvaná preferenční opatření MHD a roli v tom hraje i ekonomika.“ Méně než v centru se mění počet automobilů na periferii, tam podle údajů TSK provoz spíše stagnuje.

Technická správa komunikací zjistila, že z aut, která se objevují v centru Prahy, jím jenom šest procent projíždí. Posádky ostatních vozů mají přímo v srdci města svůj cíl. Většině z nich však podle Pivce nic nebrání využít jiný způsob dopravy.

Nejzatíženější komunikace v Praze:

  1. Jižní spojka v úseku mezi ulicemi 5. května a Vídeňskou (148 tisíc aut denně)
  2. Barrandovský most (141 tisíc aut denně)
  3. Jižní spojka v úseku mezi Chodovskou a V Korytech (129 tisíc aut denně)

Nejzatíženější křižovatky v Praze:

  1. Poděbradská-Kbelská (73 tisíc aut denně)
  2. Černokostelecká-Průmyslová (68 tisíce aut denně)
  3. Legerova-Anglická (68 tisíc aut denně)