Pražská ODS odmítla „diktát“ TOP 09

Praha – Pražští zastupitelé za ODS na dnešním jednání klubu jednomyslně odmítli postup TOP 09 ohledně koalice, označili jej za „diktát“. Klub vyslovil jednoznačnou podporu primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS), post primátora budou žádat i při jednáních s koaličním partnerem. TOP 09 by byla ochotna ve spolupráci s ODS pokračovat, bude-li primátorem někdo jiný než Bohuslav Svoboda. Šanci dohodnout se na nové koaliční smlouvě mají zatupitelé do zítřejší 22. hodiny.

„Klub ODS jednal a konstatoval, že vypovězení koaliční smlouvy je bezprecedentní akt, který v takovéto podobě naše politika nezná. Náš klub proto jednohlasně odhlasoval, že předložený návrh je pro nás absolutně nepřijatelný,“ shrnul Svoboda jednání klubu.

Zároveň klub ODS odmítá jednat pod tlakem a v časovém presu. „Nebudeme přistupovat na časová ultimáta, protože toto nemá v politice smysl. Takovéto věci v politice znamenají nástup diktatury a ten je pro nás nepřijatelný,“ uvedl Svoboda.

„Jejich preference klesají a rozhodli se, že ten post primátora by je mohl zviditelnit,“ myslí si dosavadní pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Zastupitelé také na jednání klubu stanovili vyjednávací tým. Podle předsedy klubu Ondřeje Pechy (ODS) chtějí do středy vypracovat vlastní návrh koaliční smlouvy. Poté by měli s TOP 09 usednout k jednacímu stolu.

Za primátora Svobodu se postavil i Nečas

ODS se ale primátorského postu vzdát nehodlá. Za primátora Svobodu a jeho pokračování ve vedení hlavního města se postavil předseda ODS a premiér Petr Nečas. „Pan primátor Svoboda má plnou podporu vedení ODS, je to velmi kvalitní primátor, který udělal obrovské množství práce pro Prahu,“ řekl. TOP 09 obvinil Nečas z intrik, politikaření a destrukce. „Odstranit takto kvalitního a dobrého primátora je prostě lidská i politická hloupost,“ dodal Nečas.

TOP 09 tvrdí, že primátor snahu o transparentní politiku neplní, ale jen mediálně předstírá. Straně vadí například problémy tunelu Blanka, kde hrozí navýšení rozpočtu o další miliardy, nebo způsob řízení resortu dopravy, nedostatečná evidence majetku i to, že hlavní město prý může přijít o evropské fondy ve výši až 188 milionů eur. Ze slibované protikorupční politiky podle TOP 09 zůstalo jen torzo. „Elektronické aukce byly doménou pana primátora, my jsme po roce a půl provedli jednu aukci, kterou jsme museli zrušit, protože skončila naprostým fiaskem,“ kritizuje předseda klubu krajských zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra. „Toto jsou jenom zastírací manévry TOP 09, která si chce uzurpovat post primátora, chce převzít vládu nad Prahou,“ kontruje radní za ODS Alexandra Udženija.

Vávra: Nejde nám o moc, jde nám o řízení Prahy

TOP 09 je v případě nutnosti připravena vytvořit koalici i s ČSSD. „Pokud k tomu dojde a nebudeme schopni vyřešit spory s pravicovým koaličním partnerem, tak v první řadě jsme povinni spravovat toto město,“ uvedl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra. Když ale do koalice s ČSSD vstoupila na začátku volebního období ODS, dostala se pod palbu kritiky ze strany TOP 09. Podle Vávry to byl ale zcela jiný případ. „To je úplně něco jiného. U nich to bylo mocenské rozhodnutí, u nás je to jednoduché, my chceme spravovat Prahu,“ vysvětlil radní v pořadu Události, komentáře.

Vávra ale dnes odmítl spekulace médií o tom, že už jsou s ČSSD domluveni. „Já držím slovo,“ uvedl s tím, že na vyjednávání s ODS je čas do středečního večera „Očekáváme od ODS konstruktivní návrh. Na ten pak bude reagovat předsednictvo klubu,“ uvedl Vávra. 

Poche (ČSSD): Spolupráci s TOP 09 si představit umím, s ODS nikoli

Podle předsedy pražského klubu ČSSD Miroslava Pocheho si sociální demokraté dokážou na pražské radnici představit spolupráci s TOP 09, naopak s ODS by ČSSD v Praze vládnout ochotna nebyla. Pražské TOP 09 nabízeli sociální demokraté spolupráci už loni a ochotni jsou jednat i nyní, konkrétní spolupráce by podle Pocheho záležela hlavně na tom, do jaké míry by se dokázali shodnout na programových otázkách. „My se v tuto chvíli nechystáme vládnout s TOP 09, na druhou stranu v mnoha městských částech s TOP 09 úspěšně spolupracujeme,“ uvedl Poche.

„Nikdo z ODS ani ČSSD nás ohledně jednání o pražské koalici nekontaktoval,“ uvedl šéf pražské ČSSD.

S druhou z koaličních stran – ODS – si Poche spolupráci představit nedokáže, zásadně nesouhlasí s premiérem Nečasem, který Svobodu považuje za nejlepšího primátora, kterého kdy Praha měla. „Pražská ODS je na pokraji rozkladu,“ myslí si Poche. Pražští zastupitelé ČSSD svá rozhodnutí ohledně koalice na radnici s vedením strany nekonzultovali a Pocheho překvapuje, do jaké míry do rozhodování pražské ODS zasahuje premiér Petr Nečas. Stejně tak i občanští demokraté tvrdí, že si spolupráci s ČSSD už nedokážou představit.

Výměnu prvního muže města požaduje TOP 09, která v pondělí vypověděla koaliční smlouvu. Pražská TOP 09 kritizuje údajnou pasivitu ODS v městské radě a chce klíčová křesla pro sebe. Radní hlavního města nejsou schopni najít shodu na klíčových otázkách, obě strany pražské koalice se přou například o nákup nových tramvají, dostavbu a financování tunelového komplexu Blanka nebo odkup podílu v Pražské plynárenské. Od března probíhá tzv. smírčí řízení. Změní-li TOP 09 svého partnera, bude mít Praha od voleb v roce 2010 již třetí koalici – zhruba rok po volbách vládla koalice ODS a ČSSD, sociální demokraty potom ODS vyměnila za TOP 09.

Mluví se o 5 lidech, kteří by v čele pražské radnice mohli stát, nechybí mezi nimi náměstek primátora Tomáš Hudeček, bývalý šéf ČNB Zdeněk Tůma, předseda zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra, dosavadní radní pro kulturu Václav Novotný nebo zastupitel Martin Dlouhý.

Dosavadní rozdělení křesel v radě je šest pro TOP 09, pět včetně primátorského pro ODS. Teď TOP 09 žádá přerozdělení postů - sedm křesel včetně primátorského a dohled nad klíčovými resorty, jako je správa majetku, finance a doprava.