Kriminalisté obvinili ženu ze Šumperska z vraždy novorozence

Šumperk - Kriminalisté obvinili z vraždy nalezeného novorozence pětadvacetiletou ženu, matku dítěte. Novorozence našel v sobotu v igelitové tašce v potoce v Novém Malíně na Šumpersku místní člověk. Novorozenec byl již bez známek života. Policisté bezprostředně po ohledání místa nálezu začali pátrat po matce dítěte. „V neděli odpoledne zadrželi pětadvacetiletou ženu ze Šumperska, která nalezené dítě porodila. V souvislosti s ohledáním místa činu a těla dítěte byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy,“ uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Jak dítě zemřelo ani motiv jednání matky zatím policisté nezveřejnili s tím, že na případu stále pracují. Státní zástupce, který dostal případ na starosti, podal dnes návrh na její vzetí do vazby. Rozhodovat o tom bude soud. Ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

V Olomouckém kraji je podobný případ ojedinělý. Podobnými případy se policisté zabývali na konci 90. let. V prosinci 1999 podezírali ze smrti novorozence devětadvacetiletou ženu z Partutovic na Přerovsku, která zřejmě ihned po porodu dítě ukryla doma na hnojišti. Chlapec se sice dostal do péče lékařů ještě živý, avšak zachránit se jej nepodařilo.

O dva roky dříve našli mrtvého novorozence policisté na hřbitově v Brodku u Přerova. Při vyšetřování vyšlo najevo, že dítě porodila tajně doma na záchodě sedmatřicetiletá žena, společně se svou matkou chlapečka ubila. Soudy je za to poslaly do vězení na 12 a 14 let.

Mrtvé novorozeně nalezli naposledy kriminalisté v tuzemsku v polovině dubna v Perknově u Havlíčkova Brodu. Taška s tělíčkem ležela u lesní cesty. Podle policie se dítě narodilo zdravé, kriminalisté z Vysočiny případ vyšetřují jako vraždu. Spolupracují s policií v Karlovarském kraji a v Německu kvůli možné souvislosti s tamními případy vražd dvou novorozenců.