EMS neprokázala, že jí patří Opencard. Žalobu na Prahu soud prozatím zamítl

Praha nemusí zaplatit 42,7 milionu korun společnosti eMoneyServices (EMS), která vlastní práva k Opencard. Podle nepravomocného rozhodnutí soudu nedošlo k neoprávněnému užívání licencí, jak EMS – přesněji společnost Castlebar, která zastupuje její zájmy – tvrdila. Soud je přesvědčen, že se nepodařilo prokázat, že je EMS vlastníkem práv.

EMS sice očekávala, že bude soud zjišťovat, zda se Praha bezdůvodně obohatila neoprávněným užíváním licencí na Opencard, ale na to vůbec nedošlo. Podle soudu chyběla EMS, resp. Castlebaru, aktivní legitimace, tedy právo takovou žalobu podat. Soudkyně Jaroslava Lobotková nepovažuje za prokázané, že by společnost Haguess, která pak své licence prodala EMS, disponovala autorskými právy k Opencard.

„Nemám prokázáno, že by žalobce nebo jeho právní nástupce byli oprávněni namísto autora domáhat se nároku na vydání bezdůvodného obohacení,“ konstatovala soudkyně. Připomněla, že Haguess převedla k lednu 2008 veškerá autorská práva k Opencard včetně výhradního oprávnění k užití softwaru na společnost Modeca.

Verdikt není pravomocný, Castlebar se proti němu odvolá. Její právník Zdeněk Dvořák míní, že Modeca převedla majetková práva zpět na EMS.  Právní zástupce hlavního města Lukáš Duffek pak obvinil Castlebar, že se snažila soudní řízení protahovat. Podle něj se Castlebar obávala právě rozhodnutí soudu, že není k podání žaloby oprávněna. Rozhodnutí považuje za zásadní i pro výsledek dalších sporů o Opencard.

Spory s Hudečkovou radou vynesly Praze žalobu

Žalobce tvrdí, že Praha neoprávněně čerpala licence, když využívala software nad původně stanovený počet karet. „Náš klient (EMS) Prahu opakovaně po dobu 2,5 roku vyzýval, aby počet licencí rozšířila dodatkem k jednotlivým licenčním smlouvám,“ upozornil právní zástupce žalující firmy Zdeněk Dvořák. Na soud se EMS obrátila v roce 2014.

Spory, které probíhaly v éře primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09), skončily v létě 2014 podpisem dodatků k licenčním smlouvám, přičemž se prý obě strany dohodly, že to nijak nesníží nároky EMS na vydání bezdůvodného obohacení.

Castlebar Invest vede kvůli opencard několik dalších sporů, a to nejen s Prahou, ale i s jejím dopravním podnikem. Právník firmy nedávno u jiného soudu uvedl, že město i dopravce se řízení snaží záměrně protahovat, což žalovaní popírají.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24

U soudu skončili úředníci i politici

Opencard pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), Prahu vyšla na více než 1,74 miliardy. Měla mít řadu funkcí, nakonec však sloužila především jako tramvajenka. Současné vedení hlavního města projekt označilo za předražený a odmítlo v něm pokračovat.

Kvůli prosazení Opencard byl za porušení povinnosti při správě cizího majetku odsouzen ke 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček. Šéf hodnoticí komise Jiří Chytil vyvázl s podmínkou, stejně jako manažeři dopravního podniku Tomáš Petana a Jan Suntych.

V souvislosti s Opencard byli nepravomocně odsouzeni i politici – čtyři členové rady Bohuslava Svobody (ODS) a spolu s nimi také další bývalý šéf IT odboru Jan Teska, které soud uznal vinnými z porušení hospodářské soutěže a povinností při při správě cizího majetku tím, že schválili a uzavřeli bez výběrového řízení dvě smlouvy s Haguessem.