Na Kuks vede nová cyklostezka až z Hradce

Kuks – Z Hradce Králové k baroknímu hospitalu v Kuksu vede nová cyklostezka. Měří 26 kilometrů, na kterých se drží Labe, stála 68 milionů korun. Možná by byla dražší, kdyby se její tvůrci nerozhodli ponechat dodatečnou infrastrukturu na místních podnikatelích.

Že nová cysklostezka vede přímo kolem jeho domu, se rozhodl využít Milan Kordek z Brodu nad Labem. Postavil si stánek s občerstvením a užívá si zájmu o cyklostezku – a tím i svůj podnik. Právě se zájmem místních podnikatelů počítali tvůrci stezky, kteří ji proto neobohatili o velkolepá odpočívadla. „Očekávali jsme, že se zvedne vlna aktivity z privátního sektoru, do této oblasti jsme vůbec nechtěli investovat,“ uvedl zástupce investora, společnosti Královéhradecká labská, Luboš Tuzar.

Stavba cyklostezky trvala téměř rok. „Je to nejdelší najednou stavěný úsek cyklostezky v celé České republice,“ podotkl Tuzar. Na trase je řada zajímavostí, například pevnost v Josefově. Nedaleko Kuksu potom čeká na turisty neobvyklé zoologické zpestření – divočák. Stezka se může líbit i méně zdatným cyklistům, protože vede prakticky celou cestu po rovině. Se stoupáním musí počítat pouze ten, kdo se vydá až k baroknímu hospitalu v Kuksu. 

Investor teď chce cyklisty přivést k dalšímu turisticky oblíbenému místu v Královéhradeckém kraji – další nová stezka by měla vést z Jaroměře do Babiččina údolí.

Přemysl Šrámek o nové cyklostezce (zdroj: ČT24)