Konec koalice na pražské radnici? TOP 09 chce změnu

Praha - Pražská TOP 09 chce vypovědět koaliční smlouvu v hlavním městě a s ODS jednat o nových podmínkách. V Otázkách Václava Moravce to řekl náměstek primátora Tomáš Hudeček. Praha má podle něj vážné finanční problémy - věří ale, že je pravicová koalice dokáže vyřešit. Podle primátora Bohuslava Svobody TOP 09 problémy překrucuje. Nicméně obě strany věří, že se ještě dokážou domluvit.

Pražská politika je měsíce paralyzovaná neshodou dvou koaličních partnerů - TOP 09 se s ODS nemůže stále dohodnout na klíčových problémech, tvrdí náměstek primátora Tomáš Hudeček. Celý problém přitom eskaluje a zdá se, že strany se ke shodě neblíží.

„Máme mandát jednat o koaliční smlouvě a jsem přesvědčen, že možná ještě tento týden k tomu přistoupíme. V podstatě ji budeme muset vypovědět,“ řekl Hudeček v dnešních OVM. TOP 09 tak dál tlačí na občanské demokraty. Strany se podle Hudečka budou muset dohodnout třeba na reorganizaci magistrátu, vypovězení smlouvy o nákupu nových tramvají nebo řešení situace okolo Pražské plynárenské.

„Normální slušní lidé a koaliční partneři to dělají na osobním jednání koaličních partnerů. Vyvolalo to ve mně opravdu hluboký údiv k tomu, co je skutečně možné,“ řekl primátor Svoboda k Hudečkově oznámení z OVM.

„Od našeho koaličního partnera zaznamenávám opakovaně názor: Je rok a půl do voleb, proboha, už toho moc neudělejme, ať toho moc nezkazíme,“ tvrdí Hudeček. „V politice se nevyhrožuje, v politice se vyjednává, v politice se na stůl kladou fakta, ne smyšlenky, domněnky a nepravdy,“ odmítá takové nařčení primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Primátora Svobodu vzkaz o vypovězení koaliční smlouvy v Otázkách Václava Moravce překvapil. Tvrdí přitom, že TOP 09 problémy překrucuje. Přesto ale chce se zástupci koaličního partnera jednat. Podobně jako Hudeček věří, že se dohodnou. „Takové cesty se nebojím. Jsem ochoten jít kdykoli kamkoli a třeba ve veřejné diskusi obhajovat kroky, které jsme doposud dělali. Budeme hledat řešení této situace, která je jako chytrá horákyně, ona nastala-nenastala,“ uvedl Svoboda.

Konec koalice na pražské radnici? (zdroj: ČT24)

Hudeček ale zmínil, že TOP 09 má stále nabídky na koaliční spolupráci od ČSSD. Věří ale, že pravicová koalice s ODS ještě má budoucnost - a stejně mluví taky primátor. Jestli ji skutečně má, se možná ukáže už příští týden.