Jeřáby, poláky i třináct bažantů představuje plzeňská zoo

Plzeň – Novou expozici s více než 50 druhy vzácných asijských ptáků otevřela plzeňská zoologická zahrada. Její stavba stála šest milionů korun. Stavební rozvoj zahrady tím nekončí, na podzim se začne upravovat expozice plazů, přibudou do ní nejjedovatější hadi světa.

Největším unikátem nové ptačí expozice v plzeňské zoo je soubor bažantů. V deseti voliérách spatří návštěvníci hned třináct jejich poddruhů. „Nikde na světě nenajdete pohromadě všech třináct poddruhů, které jsou chované v Evropě, z celkového počtu 33 poddruhů,“ zdůraznil kurátor ptáků a malých savců Tomáš Peš. Zoologická a botanická zahrada Plzeň se tak stala členem skupiny jedenácti chovatelů pro záchranu poddruhů bažanta obecného v rámci World Pheasant Association.

Bažant ale není jediný vzácný pták, kterého expozice představuje. K vidění jsou například jeřáb mandžuský, polák malý nebo jeřáb panenský.

Na podzim se potom pozornost přesune od ptáků k plazům. Zoologická zahrada nechá rozšířit expozici, aby mohla ukázat jedovaté hady. „Dominantní hadem tam bude největší jedovatý had na světě z jihovýchodní Asie, kobra královská, která sama žere hady – i jedovaté hady,“ popsal ředitel zahrady Jiří Trávníček. Po plazech potom přijdou na řadu i savci – a hned ti největší, kteří na souši žijí. „Cílem má být vybudování expozice nazvané Sloni na Mži,“ shrnul mluvčí zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo je v Česku jedničkou v počtu druhů živočichů, má jich téměř 1 200. Ročně zahradu navštěvuje na 420 tisíc lidí.

David Havlena o expozici asijských ptáků (zdroj: ČT24)