Oprava Werichovy vily začne s rekonstrukcí Kampy

Praha – Oprava malostranské Werichovy vily začne zřejmě na podzim společně s revitalizací parku Kampa. Naváže tak na obnovu Střeleckého ostrova, která skončí v létě. Podle starosty městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) ale stále nejsou zcela jasné vztahy s budoucím nájemcem vily, Nadací Jana a Medy Mládkových – dohoda je ale stále pravděpodobnější.

„Projekt opravy Werichovy vily byl měl začít v návaznosti na rekonstrukci Kampy. Kampa čeká na dokončení rekonstrukce Střeleckého ostrova,“ shrnul starosta Lomecký s tím, že revitalizace ostrova potrvá do léta.

Zatímco však termín zahájení opravy vily už se rýsuje, její budoucí využití zůstává nejasné. Praha 1 totiž stále nevyřešila právní vztah s budoucím nájemcem Nadací Jana a Medy Mládkových. „Chceme, aby majetek Prahy 1 zůstal majetkem Prahy 1 a byl opraven na náklady Prahy 1. Provozován pak bude na základě smlouvy o správě,“ řekl Oldřich Lomecký. Upozornil však, že dohoda je blízko. „My jsme se s nadací nakonec dohodli, že se nebude využívat k bydlení,“ uvedl starosta.

Nadace chce ve vile rovněž vytvořit muzeum jejích obyvatel, knihovnu a archiv, ve kterém budou například Kupkova díla. Nechce však platit nájemné. „Chceme, aby to byl neziskový projekt. Ale když nebudeme vydělávat, neměli bychom platit nájem,“ vysvětlil člen správní rady nadace a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). To by měla umožnit smlouva, která počítá s bezplatným dvacetiletým pronájmem. Okolnosti jejího vzniku se ale příliš nezamlouvají zastupitelům Prahy 1. Sami ji budou posuzovat za měsíc.

Luděk Jíra o opravě Werichovy vily (zdroj: ČT24)

Kdyby dohoda nakonec nevznikla, je podle Lomeckého možné, že se ve vile nakonec usadí někdo jiný. Starosta je například připraven nabídnout prostory galerii, která přišla o dosavadní sídlo kvůli výbuchu v Divadelní ulici.

Rekonstrukce Werichovy vily bude stát asi 24 milionů korun, hlavní náplní budou stavební práce v interiéru. Má totiž otlučené vnitřní zdi, podlahy v prvním patře jsou rozebrané a vysypané kamením. „Po povodni 2002 všechny podobné objekty strašně dlouho vysychaly. Troufnu si tvrdit, že dlouhodobé odhalení zdí až na cihlu paradoxně domu pomohlo,“ poznamenal starosta Lomecký.

Werichova vila je spojena nejen s osobností Jana Wericha, který v jejím horním patře žil od roku 1945 spolu se svou rodinou, ale také s osobností českého historika Josefa Dobrovského, básníka Vladimíra Holana nebo například vědce a historika Zdeňka Wirtha, jehož pamětní deska s jeho bustou je umístěna u hlavního vchodu.