Z regálu vykoukla myš. Zlínský Interspar je opět uzavřen

Zlín - Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve středu večer opět uzavřela prodejnu Interspar ve Zlíně-Prštném. Inspektoři tam nalezli myší trus a ohlodané potraviny. Z regálu s oleji dokonce vykoukla živá myš. Prodejna je v tuto chvíli uzavřená, dělají se tam důsledná opatření, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Myší trus i ohlodané potraviny byly opět nalezeny na prodejní ploše i v zázemí provozovny již při úterní kontrole, kdy byla prodejna uzavřena poprvé. „Po prvním uloženém zákazu provozovatel v souladu s uloženým opatřením nechal provést deratizaci a odstranil zboží poškozené činností škůdců,“ uvedl Kopřiva.

„Při následné kontrole, která se uskutečnila na podnět spotřebitele, inspekce konstatovala, že deratizace a ostatní přijatá opatření nejsou dostatečná, protože na jiných místech prodejny než při předchozí kontrole inspekce opět zaznamenala stopy přítomnosti hlodavců,“ doplnil mluvčí.

Provozovatel potravinářského podniku podle inspekce opakovaně nezajistil dodržování správné hygienické praxe včetně ochrany potravin před kontaminací a přijal zcela nedostatečná opatření na regulaci škůdců.

  • „Inspekce proto namístě obchodníkovi uložila zákaz užívání prostor a zároveň nařídila stažení všech potravin, u kterých hrozí riziko kontaminace z důvodu přítomnosti škůdců,“ uvedl mluvčí inspekce.

Inspekce běžně provádí kontrolu provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor kvůli škůdcům, s odstupem několika dní, aby bylo možné prověřit účinnost deratizace. Opakovaný prohřešek provozovatele, kterým je společnost SPAR Česká obchodní společnost, bude uvážen při ukládání sankce, kterou může být až třímilionová pokuta.