Kauza Vidkun se řeší už dva roky. Podle státního zástupce se však případ posunul

Kauza Vidkun (zdroj: ČT24)

V kauze Vidkun, kterou se již dva roky zabývají žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství, byli kvůli údajným klientelistickým vazbám mezi některými politiky, policisty a podnikateli obviněni čtyři lidé. Podle státního zástupce Petra Šeredy se případ mezitím „posunul do další fáze“.

Podle zjištění redaktora České televize Martina Laštůvky se již podařilo dokončit znalecké posudky, které měly za úkol vyčistit nahrávky z odposlechů, včetně prostorových. A skončily rovněž analýzy velkého množství důkazů, které se podařilo získat při domovních prohlídkách. Na jejich základě měla policie přistoupit k dalším výslechům.

Advokát Tomáš Vymazal, který zastupuje bývalého šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje, uvedl, že letos proběhlo jen šestnáct výslechů. „To je podle něj málo,“ sdělil Martin Laštůvka s tím, že kauzu mohla negativně ovlivnit i reorganizace policie z minulého roku. 

„Některé policisty nahradili noví lidé, a to včetně hlavního analytika,“ doplnil.

Vidkun má sahat do vysokých politických pater

V kauze Vidkun byli z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení obviněni bývalý šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, někdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec, vlivný podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil.

„Nejsou zde dovozovány skutečnosti z hospodských drbů, zde probíhaly velice jednoznačně zaměřené konspirativně vedené rozhovory mezi panem Kadlecem, významným olomouckým podnikatelem Kyselým a dalšími osobami. Předávali informace, které byly neveřejně přístupné, panu Kyselému, aby je mohl předávat dál, a posílil tak vliv mezi osobami, kterým je předával,“ uvedl již dříve žalobce Pavel Komár.

Protimafiánský útvar ÚOOZ v roce 2015 provedl na Olomoucku razii, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo právě o úniky policejních informací. 

Zasahovalo se u Langera

Na začátku olomoucké korupční kauzy Vidkun kriminalisté v bytě a kanceláři bývalého ministra Ivana Langera zajistili mnohé písemnosti včetně 14 mobilních telefonů, flash disků a také počítač. Ostravský soud loni část těchto věcí policii vydal

Dokumenty údajně obsahují hledaná klíčová slova, která je spojují s vyšetřovaným případem. Soudní znalec hledal spojitosti například s klíčovými slovy jako Kadlec, Kauza Králík, malej strejda, velkej strejda či kamarád z Ostravy. 

Rozbořil se už dříve společně s dalšími obviněnými obrátil také na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které však jejich stížnosti zamítlo. Podle NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné a odůvodněné a policejní orgán podle něj splnil zákonné podmínky. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství to považují za jedno z klíčových rozhodnutí. Bývalý hejtman se kvůli obvinění  korupce obrátil na Nejvyšší soud.  

Všichni čtyři obvinění muži jsou nyní stíháni na svobodě. U hejtmana vazba navržena nebyla.

Langer nepatří mezi čtyři obviněné v olomoucké kauze. Policie se však o jeho aktivity zajímala údajně proto, že v odposleších mezi hlavními postavami kauzy mělo být opakovaně slyšet Langerovo jméno.

Kauzu vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové loni zasahovali na řadě míst. O případ, navázaný na osoby z nynější olomoucké kauzy, se zajímala v roce 2012 také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na základě anonymu.

Vazby se měly promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila. Její ředitel Ivan Bílek však předloni v návaznosti na kauzu Vidkun rezignoval.