Proti NP Křivoklátsko se vyjádřili i středočeští radní

Praha - Středočeští radní odmítli vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Nejnovějším usnesením, které přijali, tak podpořili nedávno prezentovaný názor hejtmana Josefa Řiháka a jeho náměstka Marka Semeráda i předchozí stanovisko krajských úředníků. Proti parku se vyslovilo devět radních, jeden nebyl přítomen a jeden se zdržel hlasování, sdělil Řihák.

Vznik parku obhajuje ministerstvo životního prostředí. Podle něj zajistí ochranu přírody, zatraktivní region a zvýší zájem turistů. Návrh zákona o zřízení národního parku by měl jít za několik měsíců do vlády.

Vyhlášení národního parku podporoval i bývalý hejtman David Rath

Řihák je přesvědčen o tom, že současný stupeň ochrany Křivoklátska je dostatečný. Krajští úředníci podle něj nesouhlasili s vyhlášením parku už před třemi lety. Názor změnili po zásahu bývalého hejtmana Davida Ratha, který vyhlášení národního parku podporoval. Poté se k parku kladně vyjádřila i rada kraje. Nakonec ale krajský odbor životního prostředí vydal nesouhlasné stanovisko.

Křivoklátsko
Zdroj: eu2009.cz/Středočeský kraj

Usnesení hejtman předložil radě

„Jsem zastáncem toho, že by měla být v těchto věcech vydávána spíš odborná stanoviska,“ řekl Řihák. Návrh usnesení prý radě předložil, aby bylo jasné, že nejde jen o jeho názor. Kdo se hlasování zdržel, neřekl. Uvedl pouze, že šlo o člena sociální demokracie, který seděl už v minulé radě.

Park by se měl rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky. Projekt se týká 102 nejcennějších hektarů půdy, tedy 16 procent nynější chráněné krajinné oblasti, šlo by převážně o lesy. Hranice národního parku by sousedila s 19 obcemi, uvnitř parku by měla být pouze Karlova Ves.