Lednické rybníky se dočkají generální rekonstrukce. Poprvé v historii

Lednické rybníky na Břeclavsku, součást jedné z nejnavštěvovanějších památek v tuzemsku Lednicko-valtického areálu, se dočkaly generální rekonstrukce. Nová část hráze, kterou budují stavební firmy, má v budoucnu pomoci třeba při velké vodě.

Ochránci přírody budou navíc díky modernějšímu mechanismu schopni regulovat výšku hladiny tak, aby vyhovovala vzácným druhům ptáků.

Cihly, které dost možná pamatují ještě Lichtenštejny. Ti totiž v 15. století začali rybniční soustavu u Lednice budovat. Od té doby ale většími opravami neprošla. Stavbaři se až teď pustili do hráze mezi Hlohoveckým a Prostředním rybníkem.

Voda teď strojům nepřekáží, část rybníků je totiž kvůli takzvanému letnění částečně vypuštěná už od jara. Od příštího roku by už ochránci přírody mohli i díky stabilnějším přelivům hladinu v jedné z nejvýznamnějších ornitologických lokalit jednodušeji regulovat. 

Studio 6: Vstup do UNESCO přinesl investice za miliardu (zdroj: ČT24)

„Bude to kvůli tomu, aby se nevyplavovaly hnízda, pokud by hladina směřovala směrem nahoru,“ uvedl Vlastimil Sajfrt ze Správy CHKO Pálava. Právě vyšší hladina škodí nejčastěji třeba sýkořicím vousatým.

Výšku hladiny se tak teď ochránci budou snažit držet co nejblíž březnovým hodnotám, kdy si ptáci svá hnízda staví. Hráz navíc nově snáz upraví povodňové průtoky v potoce Včelínek pod rybniční soustavou.

Události ČT: Minaret v lednickém parku prochází rekonstrukcí (zdroj: ČT24)
V Lednici finišují přípravy na otevření skleníku (zdroj: ČT24)

Práce s vodou na Břeclavsku ale neskončí ani na jaře. Ochránci přírody totiž už teď dokončují další plány. Příští rok se vrhnou třeba na revitalizaci národní přírodní rezervace Pastvisko u Lednice. Odbahňovat budou i tento mokřad na pravém břehu Černé Dyje.