Rekordní zátah proti výrobcům drog na Zlínsku. Obviněno je 26 lidí, zabaveno pět varen

Policie rozbila rozsáhlou síť výrobců a distributorů pervitinu, kteří drogu nejméně od začátku letošního roku dodávali zákazníkům na území Zlínského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Kriminalisté obvinili 20 mužů a šest žen, deset z nich je stíháno vazebně. Pachatelům hrozí až desetileté vězení.

Kriminalisté na začátku října při domovních prohlídkách, při kterých zasahovalo téměř 400 policistů, odhalili ve Zlínském kraji pět varen pervitinu. Ve dvou z nich podezřelí právě drogu vyráběli.

Kromě zatím blíže neurčeného množství pervitinu zadrželi policisté laboratorní vybavení, velké množství chemických látek a další věci, které mohly pocházet z trestné činnosti. Skupina distribuovala mezi zákazníky i marihuanu.

„Hlavní pachatelé se zdržovali na Uherskohradišťsku. Jejich činnost byla sofistikovaná, měli přesně rozdělené úkoly. Byla vytvořena síť desítek distributorů, kteří měli desítky odběratelů,“ sdělil vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Petr Petrželka.

Hlavou gangu byl podle něj čtyřiačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska, který výrobu pervitinu řídil a organizoval. Dosud nebyl trestně stíhán. Někteří další členové skupiny však figurují v drogových kauzách, které kriminalisté vyšetřovali loni a předloni.

Jak uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková, co do počtu stíhaných osob jde o nejrozsáhlejší případ v historii Zlínského kraje. „Šlo o jeden z klíčových gangů, který tady působil. Udělali jsme obrovskou díru na drogové scéně,“ řekl Petrželka. Jaké množství drog se gangu za dobu jeho činnosti podařilo vyrobit, policisté nadále vyšetřují.