Města spjatá s korupcí si napravují pověst. Začínají u smluv a úředníků

Liberec - Mezi jedno z nejvíce zkorumpovaných měst v zemi patří Liberec. Svojí nálepky se ale snaží postupně zbavit. Díky opatřením, která radnice v uplynulých měsících přijala, se prý podařilo chod města výrazně zprůhlednit a otevřít. Podle opozice ale řada klíčových opatření stále chybí. Špatnou pověst se snaží napravit i Karlovy Vary. Zavedly například etický kodex úředníků.

Liberec pokračuje ve snaze zbavit se nepříjemné pověsti, kterou si během posledních let vysloužil. Rozhodl se například na webu zveřejňovat smlouvy nebo doslovné zápisy z jednání zastupitelstva a rady. „Tím, že jsou veřejné zakázky otevřené a dostupné všem, tak to znamená, že se nám hlásí více uchazečů a dosahujeme lepších vysoutěžených cen,“ uvedl Jiří Šolc (Liberec občanům), ekonomický náměstek primátorky.

Vedle toho rozjel i novou protikorupční strategii. „Veřejnost bude moci sama upozornit, pokud bude mít dojem, že ke korupci dochází,“ uvedla Martina Rosenbergová (ČSSD), primátorka Liberce. Jde o dílčí krok správným směrem, říká i liberecká opozice. Ty zásadní podle ní ale stále chybějí. „Mně tam třeba chybí řešení problematiky městských společností, přes které ročně proteče několik set milionů korun,“ říká Jan Korytář (ZpL), opoziční zastupitel a bývalý primátor.

Chystaná opatření v Liberci
Zdroj: ČT24

Právě kritika radnice vynesla po minulých volbách do vedení města Korytářovo hnutí Změna. Koalice ale skončila už po pěti měsících. Korytářova předchůdce Jiřího Kittnera z ODS čeká soud za údajné machinace s pozemky města, na které sdružení v čele s Korytářem upozornila. Podle odborníků bylo v Liberci přijetí protikorupčních pravidel více než potřeba. V jiných městech jsou totiž podobná řešení už standardní. Radnice tvrdí, že bude opatření nadále rozšiřovat. Například právě na městské podniky.

Karlovy Vary zavedly etický kodex úředníků

Také karlovarský magistrát se už dva a půl roku snaží vylepšit svou špatnou pověst. Některými korupčními aférami z minulých let se zabývají soudy. Podle některých zastupitelů se ale řada kauz stále neřeší. 

Město podle radních poškodila i bývalá vedoucí stavebního úřadu Ivana Doubová. Kritizovali ji za černé stavby ruského podnikatele i parkovací dům pod Imperialem. Zbohatla na prodeji pozemků, ze kterých zastupitelé udělali stavební parcely. Skončila v dubnu 2011 poté, co noví radní zrušili její odbor.

Nové vedení města proto zavedlo etický kodex úředníků. Zabránit má střetu zájmů a korupci. Podobný předpis má platit i pro zastupitele. „Etický kodex úředníka platí už přes rok a půl a je samozřejmě pro úředníky závazný, naproti tomu etický kodex zastupitele se z povahy věci nedá zastupitelům nařídit,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary. Primátor i přesto doufá, že se pod něj podepíše většina politiků. S korupcí se snaží bojovat i některé kraje. Například středočeský přijal po zatčení exhejtmana Ratha několik protikorupčních opatření a snaží se být otevřenější.

Města i kraje bojují s korupcí (zdroj: ČT24)