Řidič autobusu na Vyškovsku nadýchal skoro promile alkoholu

Jihomoravští policisté zadrželi ráno řidiče autobusu s alkoholem v krvi. Nadýchal téměř jedno promile. Policejní hlídky zastavovaly autobusy na desítce míst v kraji a zkontrolovaly přes čtyři stovky profesionálních řidičů.

Policisté zopakovali akci z letošního ledna, kdy přistihli šestici podnapilých řidičů autobusů. Tentokrát už se zdálo, že si řidiči vylepšili reputaci. Celkem 430 kontrol v kraji bylo bez problémů. „V Rousínově ale šofér autobusu nadýchal 0,98 promile,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

V době kontroly autobusem cestovali tři lidé. Policisté řidiči zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz. Vzápětí putoval na odběr krve. „Řidič se bude zodpovídat z ohrožení pod vlivem návykové látky,“ řekl Pavel Šváb.

Řidiče kontrolují i sami zaměstnavatelé

Své zaměstnance kontrolují také sami dopravci. Jenom brněnský dopravní podnik provede ročně desetitisíce kontrol. Ty za poslední roky žádného řidiče s alkoholem v krvi neodhalily. Většina, i z ostatních společností, si na kontroly zvykla. „ Já s kontrolami souhlasím. Jsou lidé, kteří se rádi napijí a pak sednout za volant není optimální,“ řekl řidič František Juzek. „Řidič má být sice veselý, ale bez alkoholu,“ dodal jeho kolega Jaromír Šibor.

V prosinci havaroval řidič, který měl dvě promile

Jedním z impulsů pro ranní bezpečnostní akce byla nehoda, která se stala loni v prosinci. Nedaleko brněnské Zvonařky tenkrát naboural řidič autobusu do auta, ve kterém se těžce zranila řidička i její dítě. Řidič autobusu tehdy nadýchal víc než dvě promile alkoholu.

Opilý řidič autobusu narazil u brněnského autobusového nádraží do osobního auta (zdroj: PČR)

Policisté na Jihu Moravy kontrolovali požívání alkoholu a jiných návykových látek i o víkendu. U všech řidičů, které zastavili. Přistihli dva a dvacet jich bylo pod vlivem alkoholu, dalších pět jich mělo pozitivní test na drogy.