Jihočeští cyklisté zahájili sezónu společným výletem

Jižní Čechy - Jihočeští cyklisté z nadace Jihočeské cyklostezky oficiálně zahájili letošní sezónu. Do Nové Bystřice na Jindřichohradecku se jich sjelo více než tři sta. První cesta na kole vedla i do sousedního Rakouska přes dva nově otevřené přechody pro pěší a cyklisty, ve Smrčné a Romavě

Nová Bystřice se řadí mezi nejvyhledávanější místa pro cyklisty, proto si ji i tentokrát vybrali jako startovací místo. „Celkem spolupracujeme se 14 městy a obcemi v Jihočeském kraji, kde se letos v průběhu sezóny budou pořádat cyklistické akce,” upřesnil působnost nadace Jihočeské cyklostezky její člen Pavel Marek.

Více než tři sta cyklistů z celých jižních Čech se vydalo z novobystřického náměstí na pětatřiceti kilometrovou trasu.Ta vedla i přes dva, nedávno otevřené, hraniční přechody pro pěší a cyklisty se sousedním Rakouskem. „S Novou Bystřicí spolupracujeme na mnoha projektech, hlavně v oblasti cykloturistiky. Otevření přechodů považujeme za úspěch,” pochvaluje si starosta blízkého Reingers Kristian Schlosser.

Území jižních Čech protíná celkem 4,5 tisíce kilometrů cyklotras. Letos k nim přibudou další, Jihočeské cyklostezky na tom podle slov své ředitelky Jitky Fatkové dlouhou dobu pracují. „Největší novinkou letošního roku je vyznačená celá cyklistická stezka Otavská. Začíná na Modravě, končí na Zvíkovském Podhradí a měří 149 kilometrů,” uvedl Pavel Marek. Letos pokročí práce i na 20 kilometrech cyklostezky mezi Hlubokou a Týnem nad Vltavou.

Podobně velké množství cyklistů se sejde letos ještě jednou. Tentokrát v Chelčicích koncem října, kdy cyklistickou sezónu opět ukončí.