Opravy zříceniny hradu Hartenštejn mají přilákat turisty

Karlovarsko - Archeologové z Akademie věd zkoumají zříceninu hradu Hartenštejn na Karlovarsku. Až výzkum skončí, začnou tu pracovat dělníci. Radnice v blízkém Bochově chce totiž do této méně známé památky přilákat turisty.

Hartenštejn, hrad tvrdý jako kámen, postavili pro vojenskou posádku lení páni z Plavna už v roce 1473. Měl rozhlednu a tři věže, ze kterých mohl ovládat okolí kruhovou palbou z hákovnic a později z děl. „Ve své době představoval absolutní špičku evropského vývoje dělostřeleckých opevnění. Je takovým nedoceněným rodinným stříbrem,” řekl vedoucí výzkumu Tomáš Durdík.

Pod zřícenou klenbou je poměrně zachovalá chlebová pec. Našly se i střepy na tehdejší dobu poměrně luxusního nádobí, které pochází až z Itálie. „Hrad byl stavěn jako vojenský opěrný bod, ovšem posádka si tady nežila nijak špatně,” dodal Durdík.

Starosta Bochova Miroslav Egert čeká, že hrad pozdvihne prestiž jeho města. Plánuje opravit rozhlednu, umístit v ní expozici nálezů z výzkumu, zanést památku do turistických příruček a dát o ní vědět informačním kancelářím. „To je jedna z mála atrakcí, kterou můžeme nabídnout, a je to významná památka, o které široká veřejnost často ani neví,” řekl starosta Egert.

Právě ve čtvrtek archeologický průzkum končí. Po zaměření budou pracně vyhloubené sondy zasypány.