Na Jesenicku probíhají kontroly vozů. Bezpečnostní složky ladí spolupráci s Polskem

Policisté a celníci v pátek obsadili všechny hraniční přechody na Jesenicku. Prověřují zde zejména auta, která překračují česko-polskou hranici. Pečlivé kontroly vozidel, které probíhají pod názvem „Hranice“, mají za cíl zlepšit spolupráci českých a polských bezpečnostních složek.

„Do akce se zapojilo 32 příslušníků policie a celní správy,“ uvedl redaktor České televize Marek Vrlák. 

Bezpečnostní složky chtějí omezit páchání trestné činnosti a jiného protiprávního jednání. Podle zjištění České televize se na místě kontroluje přítomnost alkoholu u řidičů a dalších návykových látek.

Celníci spolu s policisty se zaměřili i na vyhledávání drog a pečlivě kontrolují rovněž předem vytipovaná vozidla, která by mohla z Polska do Česka převážet látky sloužící k výrobě omamných látek, například pervitinu.

Právě na Jesenicku totiž v uplynulých dnech policisté zadrželi dva třicátníky, které podezírají z výroby právě této drogy. Používali přitom léky dovezené z Polska.

Od léta 2015 do zadržení vyrobil 32letý muž nejméně 580 gramů pervitinu, který by při prodeji na černém trhu měl hodnotu okolo 580 000 Kč.
Tereza Neubauerová
mluvčí jesenické policie

Při výrobě mu zázemí poskytoval muž z Lipové - lázní. Společně s nimi policisté zadrželi také pachatele, kteří jim při obstarávání léků pomáhali. Informaci potvrdila mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.

Policisté muže sledovali již delší dobu. Dvojice měla podle policistů rozdělené role. Mladší z nich pervitin vařil. Hrozí jim odnětí svobody až na deset let. Žena a muž, kteří léky dodávali, mohou za mřížemi strávit poloviční dobu. 

Zatýkalo se také v Karviné

K zátýkání kvůli pervitinu došlo i tento pátek v sousedním Moravskoslezském kraji. Policie zde zadržela a obvinila dva muže a ženu pro podezření z prodeje pervitinu na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Všichni skončili ve vazbě, ve vězení mohou strávit až pět let, potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Lenka Sikorová.

Policisté už vyslechli desítky svědků, především z řad klientů a narkomanů. Pátrají po tom, odkud trojice pervitin získávala. „Určitou stopu máme. Nevylučujeme případné obvinění dalších osob,“ řekla Sikorová.