Šumava uzavírá turistické stezky, potřebuje se zbavit dřeva z letní vichřice

Nejméně do konce roku uzavřela Správa NP Šumava turistické trasy v srdci hor. Konkrétně jsou nově nepřístupné čtyři cesty v okolí Schwarzenberského kanálu, zhruba od Smolné Pece po oblast jižně od Nové Pece. Turisty vystřídali lesní dělníci, kteří budou odstraňovat stromy popadané při srpnové vichřici.

  • Jelení Vrchy – Raškov
  • Rosenbauerova kaplička – Jezerní smyk – Falešný metr – U buku – Říjiště
  • Říjiště – Chornice
  • Jelení Vrchy – Smolná Pec (Medvědí cesta)
  • Zdroj: NP Šumava

Po vybraných turistických stezkách na Šumavě nesmějí turisté chodit od pondělí, správa parku vyhlásila zákaz vstupu na celý zbytek roku, někde počítá s prodloužením až do jara. „Po celou zimní sezonu se bude jednat o Medvědí cestu, která propojuje Černý kříž a Jelení vrchy, a část lyžařské trasy, která napojuje Novou Pec na Plešné jezero,“ upřesnil ředitel Informační a strážní služby NP Šumava Adam Diviš.

Šumavská magistrála by podle něj měla být v zimě povětšinou sjízdná, rozhodně tomu tak bude mezi Železnou Rudou a Jeleními vrchy. Předseda Svazu obcí NP Šumava Jiří Hůlka přitom parkovou správu vyzval, aby se pokusila udělat pro uvolnění tras co nejvíce. „Je třeba, aby se vyčistily zejména trasy bílé stopy,“ zdůraznil.

Speciální vysílání ČT24: Polomy omezily turistiku (zdroj: ČT24)

Dokud nenasněží, budou místo turistů po cestách jezdit kamiony a v jejich okolí pracovat lesáci. „Je potřeba zpracovat a odvézt více než 50 tisíc kubíků dřeva. Ideálně do doby, než cesty zapadají sněhem. To s sebou přináší velmi intenzivní provoz,“ zdůvodnil omezení náměstek ředitele národního parku Jan Kozel.

Stromy, které budou během uzavírky dělníci odstraňovat, leží na Šumavě již od srpna. Tehdy zasáhla pohoří smršť, které neodolaly tisíce stromů – celkem 130 tisíc kubických metrů dřeva. Na některých místech již jejich likvidace probíhá, podle mluvčího parkové správy Jana Dvořáka již je zpracováno 12 až 13 tisíc kubíků. V okolí frekventovaných tras ale čekala správa parku s úklidem na konec turistické sezony. „Nechtěli jsme narušit závěr turistické sezony více, než bylo nutné, a tak jsme naplánovali zpracování a odvoz polomového dříví ve zvýšené míře až na začátek října,“ uvedl Jan Dvořák.

Dodržování zákazu se snaží strážci parku kontrolovat, v prvních dnech jej řada lidí ignorovala. Na Šumavě byli k vidění například houbaři, kteří beze strachu přelézali popadané stromy. Za porušení zákazu vstupu jim ovšem hrozí až desetitisícová pokuta.

Události v regionech: Některé běžkařské trasy zůstanou uzavřené přes celou lyžařskou sezónu (zdroj: ČT24)

Na Lipensko se „zapomnělo“

Úklid dřeva po vichřici na území národního parku má přednost před úklidem jinde – včetně částí Šumavy, kam však národní park nezasahuje. Na Lipensku proto lesníci uklidili jenom tu nejhorší spoušť, ale dočištění nechali na později.

Nakonec se do úklidu cest, které v létě slouží jako cyklostezky a v zimě běžkařům, pustili pracovníci lipenského skiareálu. Podle jeho ředitele Petra Duška je třeba, „aby to bylo dokonale čisté“. „Dočišťujeme drobné polomy, které zůstaly na našich trasách,“ uvedl pracovník lyžařského střediska Luboš Fenc.

Zatímco v centrální a nejpřísněji chráněné části Šumavy zřejmě potrvá úklid až do jara, nad Lipnem by mohl být rychlejší. Správci běžkařských stop věří, že než nasněží, budou všechny cesty průchozí.