Ve škole U Lesa učí autisty i jejich rodiče. Pomohou také v kritických situacích

Speciální pedagogové ze Základní školy U Lesa v Karviné, která se věnuje dětem s diagnostikovanou autistickou poruchou, spouští unikátní projekt. Jejich cílem je podpořit rovněž rodiče těchto dětí. Problémovým chováním totiž trpí podle odborníků až třetina autistů. Jejich rodiče ve většině případů přitom nejsou schopni při kritických situacích své potomky zvládat.

Do karvinské mateřinky zavítala také těžká autistka Eliška Kohutová. Byla v mimořádně dobré náladě a děti jí nevadily. Není to ale pravidlem. „Jsou chvilky, kdy je v pohodě, usmívá se a najednou jí přecvakne. Je ukřičená, neumí si říct, co potřebuje,“ uvedli její rodiče Marian a Gabriela Kohutovi.

Přivítali proto možnost odjet na víkend s odborníky a také s rodiči stejně handicapovaných dětí. Organizátorkou pobytu je Martina Bystroňová, speciální pedagožka v autistické třídě karvinské základní školy, která je sama matkou těžce postižené dcery.

„Mají už stres z toho, že s nimi někam půjdou,“ uvedla s tím, že rodiče mají psychický blok například z možných reakcí autistických dětí na jiné než domácí prostředí.

Podle zjištění České televize je v České republice na 150 000 autistů. „Z toho 4000 tvoří vysoce problémoví, které nepřijme v podstatě žádná sociální služba,“ poznamenal redaktor ČT Petr Mecner.

Jejich nemoc se totiž často projevuje fyzickou agresí i vůči svým nejbližším, ničením věcí nebo hlasitým křikem. Jak takové projevy zvládat, to radil rodičům na víkendovém setkání přední český odborník na autismus Hynek Jůn.

Nejsou (autisté, pozn. red.) ukotvení ve svém životě, pak se logicky cítí špatně a rodiče jsou v permanentním napětí, kdy sociální služba nebo psychiatrická nemocnice dítě vyloučí. A zase to, bohužel, bude vše jen na nich.
Hynek Jůn
Národní ústav pro autismus, předseda organizace

Podle koordinátorky projektu Martiny Bystroňové nebylo zářijové setkání rozhodně posledním. Další plánuje v listopadu. Jak uvedla, rodiče autistických dětí plně chápe. „Oni sami potřebují psychologickou pomoc,“ dodala.