Brno přijde o nelegální billboardy, povolení má jen každý pátý

Brno – Nelegální billboardy, které lemují brněnské ulice, začne v létě odstraňovat dopravní policie. Začne v Hradecké ulici, která je billboardů plná, bez povolení jsou však podle vedoucího jihomoravské dopravní policie Jindřicha Rybky vylepeny asi čtyři pětiny z nich.

Po výpadovce na Svitavy z města nebo do nákupních center na jeho okraji projede denně na 20 tisíc aut. Inzerenti se proto jejich posádky snaží zaujmout billboardy, které vylepují, ať už mohou, nebo ne. Některé billboardy stojí na svahu těsně u silnice, ačkoli by to podle policistů vůbec nemělo být možné, protože svah je součástí silničního tělesa.

Dopravní policisté budou reklamy u silnice odstraňovat ve dvou fázích – nejprve se pokusí dohledat majitele nelegálních billboardů a vyzvou je k jejich odstranění. Když to neudělají, policie nechá reklamy ve spolupráci se státní správou zlikvidovat. „Billboardy zhoršují výhled řidičům, jejich technické parametry jsou často nevyhovující, hyzdí krajinu i města,“ zdůraznil Jindřich Rybka. Policisté odstraní také ty billboardy, jejichž majitelé nebudou k nalezení – vedoucí krajské dopravní policie očekává, že i tak tomu u části reklamních ploch bude. Po uklizení okolí svitavské výpadovky se policisté přesunou i na další místa, kde stojí nelegální billboardy. „Na Hradecké to bude pouze začátek,“ poznamenal Rybka.

Podle Jindřicha Rybky je v Brně nelegálně vylepeno asi 80 procent billboardů. Vedoucí brněnského dopravního inspektorátu Roman Póč odhadl počet reklam, na jejichž vylepení majitelé nemají povolení, na tři čtvrtiny. Uvedl, že většinou majitelé sice získali povolení pro instalaci reklamních ploch, to ale platí jen tři roky. Po vypršení této lhůty již vlastníci o nové povolení nežádají, současně však reklamy dále vystavují.