Karlovarští radní chtějí více dohlížet na podobu nových staveb

Karlovy Vary – Přísnější regulaci nových staveb v lázeňské části města připravuje karlovarský magistrát. Chce tak ochránit podobu historické části města – i proto, že usiluje o zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Úmysl vedení města ale nemá jednoznačnou podporu odborné veřejnosti – pravidla prý už dnes jsou dostatečně přísná a další jejich zpřísnění by zasáhlo do vlastnických práv majitelů nemovitostí.

Karlovarské vedení chce zabránit vzniku kontroverzních staveb. V lázeňské zóně už budovy, které se kvůli svému vzhledu stávaly terčem kritiky, stojí a další už radnice nechce i kvůli snaze dostat městské památky na seznam UNESCO. Tzv. regulativa se liší podle toho, na kterém místě budou nové stavby vznikat. „Jasně říkáme, že dům může být vysoký tak a tak,“ přiblížil náměstek primátora Jiří Klsák (KOA).

Návrh radních však vyvolal odpor, a to nejenom v městské opozici, ale i u odborníků. Poukazují, že stavby v Karlových Varech už svazuje množství předpisů – ochranné pásmo přírodních léčivých zdrojů, městská památková zóna, chráněná krajinná oblast, prováděcí předpisy ke stavebním zákonům, hygienické a požární předpisy i vládní nařízení. „Bude to znamenat spoustu byrokracie, spoustu vyřizování a samozřejmě prodloužení všech řízení,“ označil, co považuje za výsledek nového regulativu architekt Alexander Mikoláš. Dodal, že město navíc bude zasahovat do vlastnických práv: „Jestliže někdo má objekt, který má tři podlaží, předpokládá, že objekt navýší o další patro, a regulace mu to znemožní, tak samozřejmě cena nemovitosti nemůže stoupnout.“

To ale náměstek Klsák odmítl. „Nemyslím, že by to měl být zásah do vlastnických práv. Je to pokus, abychom si to město zachovali,“ zdůraznil.

Nová pravidla, která by se měla stát součástí územního plánu, budou projednávat zastupitelé města zřejmě v září. Důležité bude stanovisko Karlovarského kraje, který by se měl vyjádřit v průběhu týdne.

Antonín Bruštík o regulaci nových staveb (zdroj: ČT24)