Silnička praská pod těžkými autobusy, kraj obci nechce pomoci

Divec (Královéhradecko) – Dopravní blokáda postihla místní silničku v obci Divec na Královéhradecku. Postihla ovšem množství aut – ta přes Divec objíždějí uzavírku na hlavní silnici z Hradce Králové do Nového Města nad Metují. Oficiální objízdná trasa vede jinudy, je však delší, přes Divec navíc začaly jezdit také odkloněné autobusy. Hejtmanství jejich trasu schválilo a nic na tom nechce měnit, ačkoli v obci se rozpadá nejenom místní komunikace, ale i domy. O půlhodinovou blokádu dopravy se nyní zajímá policie.

Hana Fátorová, která diveckou blokádu dopravy zorganizovala, je v obci sice místostarostkou, ze své funkce však zahlcení Divce nedokázala zabránit. „Upozorňovala jsem na to, psala jsem hejtmanovi a nikdo nereaguje, tak jsem musela udělat nějaký protest a cestu jsem na chvíli zablokovala,“ řekla místostarostka Fátorová. Upozornila, že její dům, který stojí půl metru od silnice, těžká doprava ničí. Nanosila proto na silnici dřevěné hranoly a umístila ceduli s nápisem: „Cesta neprůjezdná. Protest občanské neposlušnosti“.

Pokud kraj na její stížnosti nezareaguje, chce se místostarostka obrátit na soud. Ten by podle ní mohl vydat předběžné opatření, které by dalšímu projíždění Divcem zabránilo. Blokádou se ale zatím zabývá pouze policie. Její mluvčí uvedla, že její kolegové prověřují, zda žena přehrazením silnice neporušila zákon.

Vlastimil Weiner k zablokované silnici (zdroj: ČT24)

Silnička přes Divec se stala neoficiální objízdnou trasou poté, co Královéhradecký kraj nechal uzavřít křižovatku v nedaleké Slatině. Objízdná trasa pro cestu z krajského města do Nového Města nad Metují je ale příliš dlouhá, řidiči na ní stráví čtvrt hodiny navíc, zatímco při jízdě přes Divec ztratí jen pár minut. Problém podle Hany Fátorové spočívá především v tom, že přes Divec nejezdí pouze místní řidiči, ale i autobusy. „V poli je mostek přes náhon a ten má nosnost 3,5 tuny a tady jezdí ty těžké autobusy a nikomu to nevadí, všichni dělají mrtvého brouka a neslyší. Tak jsem na to chtěla upozornit,“ upozornila.

Oprava křižovatky ve Slatině začala koncem dubna, potrvá až do srpna. Oficiální objízdnou trasu krajští silničáři vyhlásili po silnicích první a druhé třídy přes Třebechovice pod Orebem a Librantice. Průjezd přes Divec je možný, ale pouze jednosměrně. Podle policejní mluvčí již řidiči za jízdu opačným směrem dostali pokuty.