UNESCO se možná rozšíří o další české památky

Teplicko – Po deseti letech neúspěchů má Česko podle odborníků reálnou šanci zapsat v UNESCO nové památky. Ke vstupu do světového dědictví mají nakročeno historické doly v Krušných horách. Padesát štol se tam spojilo v jeden projekt.

První chodby tam začali horníci razit ve středověku 80 metrů pod zemí. Tušili, že ve skále pod Krupkou na Teplicku se dá najít důležitý cín. Kvůli neobvykle bohaté žíle široké jen padesát centimetrů pak prokopali třicet kilometrů chodeb. V době největšího rozmachu v dole pracovalo až 200 horníků.

Ručně rozbité kusy skály vyváželi ven ve vozících, kterým říkali hunty. Průvodce Josef Jícha informoval, že některé vážily až 250 kilogramů a jeden dělník vyvážel až osm huntů. Podobně se těžilo na obou stranách Krušných hor. V Německu se sice zachovalo víc podobných dolů, ale bez spojení s těmi českými by se na seznam UNESCO dostávaly jen těžko.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Podle Jiřiny Vlčkové z Národního památkového ústavu má projekt velkou šanci uspět. Česko má mezi světovým dědictvím dvanáct měst. Vždy jde ale o menší oblasti. Dalších zhruba patnáct kandidujících projektů zatím nebylo úspěšných.