V Gutech chystají archeologický průzkum. Nový kostel má vyrůst do dvou let

Na místě vyhořelého kostela v Třinci-Gutech probíhá kontrolní den. Zástupci města, Ostravsko-opavské diecéze a Národního památkového ústavu zde pokračují v plánech na obnovu unikátního kostela ze 16. století. Zatím se chystá archeologický průzkum, samotná stavba by měla být hotova na jaře roku 2019.

Nově postavená replika bude pravděpodobně odpovídat stavu z roku 1950, řekl Antonín Závada, který má obnovu památky ze 16. století na starost. Na stavbu přispívají i věřící a dárci. 

Závada dodal, že postupně také zpracovává všechny podklady získané na spáleništi, které by měly sloužit při tvorbě projektu na nový kostel. Jeho půdorys podle experta na dřevěnou a lidovou architektu je hodně složitý. „Obvodové zdivo není stavěné do pravého úhlu. Musíme to co nejlépe napodobit,“ řekl.

Archeologický průzkum už před časem avizoval i ředitel ostravské pobočky Národního památkového ústavu Michal Zezula. „Provedeme také archeologické sondy, které posoudí stav základů a jejich možné využití při stavbě repliky. Navíc nám přinesou informace o stavebním vývoji kostela,“ uvedl Zezula. 

Podle Závady ještě není jasné, kterému časovému období bude nový kostel odpovídat. Během posledních desetiletí byl několikrát opravován a jeho vzhled se v detailech měnil. Závada se domnívá, že nová stavba by měla co nejvíce odrážet původní stav. Ideální by prý byl stav z roku 1950. „Ten máme dobře zdokumentovaný a bylo to před zásadnějšími zásahy do budovy,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Požár poškodil i okolní hroby

Vysoké teploty spojené s požárem poškodily také četné hroby v blízkém okolí kostela. Škody jdou podle zjištění České televize do desítek tisíc korun.

„Hledáme všechny možnosti, jak řešit i tyto problémy,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Pokácet se podle ní musely například stromy, aby nedošlo k dalšímu poničení hrobů.

Palkovská dodala, že na sbírkovém účtu pro obnovu kostela v Gutech je již 2,4 milionu korun. „Proběhly už dvě benefiční akce, v neděli se pak uskuteční koncert na náměstí v Třinci, kde lidé budou moci přispět na obnovu kostela,“ doplnila.

Obnovu kostela lze podpořit i známkou

Nákupem speciální turistické známky a turistické nálepky mohou lidé podpořit obnovu vyhořelého dřevěného kostela Božího těla v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku. Oba sbírkové předměty si zájemci mohou koupit v infocentru v prostorách třinecké knihovny a v Gorolském informačním centru v Mostech u Jablunkova, řekla Regina Szpyrcová z Knihovny Třinec. 

Výroba je financována ze soukromých zdrojů a celý výtěžek z prodeje známky a nálepky poputuje na obnovu požárem zničeného dřevěného kostelíku v Třinci - Gutech.
Regina Szpyrcová
Knihovna Třinec

Na známce i nálepce je vyobrazen motiv zničeného kostela z 16. století i jeho původní podoba, už před požárem měl kostel vlastní turistickou známku a nálepku. Dodala, že člověk, který financoval výrobu známek i nálepek, chtěl zůstat v anonymitě. Dřevěných známek bylo podle ní vyrobeno 500, nálepek 300 a v případě zájmu o tuto speciální edici bude podle Szpyrcové možné jejich počet zvýšit.

„Cena známky je stanovena na 100 korun a nálepky na 50 korun. Známka bude cenným sběratelským kouskem, neboť je svým posláním zcela unikátní. Je totiž první v řadě série turistických známek sbírkových, jejichž výtěžek z prodeje bude výhradně určen na dobročinné účely,“ uvedla Szpyrcová.

Dřevěný kostel v Gutech vyhořel počátkem srpna. Policie krátce nato zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle ní stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom chtěl pokračovat a měl už vybraný další objekt. Způsobená škoda přesahuje 20 milionů korun. Náklady na stavbu nového kostela by měla pokrýt pojistka. Ta by měla zaplatit i část interiérů. Zbytek bude biskupství platit z veřejné sbírky. 

Třinecký kostel lehl popelem. Nebyl jedinou památkou, která shořela (zdroj: ČT24)