Meteorologové varují. Vytrvalý déšť v Beskydech zvedá hladiny řek

Vydatný a vytrvalý déšť v Beskydech může v noci na pátek zvedat hladiny řek na severovýchodě republiky, hlavně v povodí Olše a Ostravice. Krátkodobě může být překročen i třetí stupeň povodňové aktivity, informoval dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve čtvrtek večer Olše překročila první povodňový stupeň v Jablunkově a Českém Těšíně.

Místy naprší až 40 milimetrů vody, v Beskydech i přes 60 milimetrů. Výstraha na vydatný déšť platí pro Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Novojičínsko v Moravskoslezském kraji a okres Vsetín ve Zlínském kraji od 10:30 do pátečního rána, kdy mají srážky ustávat.

Vytrvalý déšť v Beskydech může zvednout hladiny řek (zdroj: ČT24)

Povodňová bdělost je až do odvolání vyhlášena v okresech Nový Jičín, Ostrava-město a Vsetín, zatímco pro okresy Frýdek-Místek a Karviná platí vyšší stupeň ohrožení – povodňová pohotovost.

„Vzhledem k současnému nasycení a předpovídaným srážkám v oblasti Beskyd očekáváme vzestupy hladin s dosažením druhého stupně povodňové aktivity v povodí Olše a Ostravice. V povodí Olše nelze vyloučit ani krátkodobé překročení třetího stupně,“ uvedli meteorologové.

První povodňový stupeň může být vyhlášen v povodí Bečvy a u pravostranných přítoků Odry, které odvodňují Beskydy.

Řidiči by měli dávat pozor na vodu na silnicích či podemletí krajnic a mostů. V případě povodňového nebezpečí lidé nesmějí v rozbouřených řekách plout na lodích nebo se koupat.