Lidé z Přednádraží podepsali nové smlouvy

Ostrava - Obyvatelé ostravského Přednádraží podepsali nové nájemní smlouvy. Podle majitele domu Oldřicha Roztočila by se mělo jednat o deset rodin, které smlouvu podepsaly na dva měsíce. Pak jim ji majitel prodlouží na dobu neurčitou. Jde o dohody s lidmi, kteří v domě již bydlí. Slibují si od toho, že už je nikdo nebude vyhazovat z jejich bytů. Městský obvod, který před necelým rokem přikázal Přednádraží vyklidit, ale jejich radost mírní. Domy stále považuje za životu nebezpečné.

Patnáct vytrvalých v Přednádraží vydrželo přes zimu, bez elektřiny, bez topení a s jedním funkčním vodovodem na celý dům. Po verdiktu ostravského krajského soudu to vypadá, že nic z toho z jejich pohledu nebylo nadarmo. Další lidé by se do některých bytů podle majitele mohli vrátit tento týden. Jiní by zase nemuseli odejít na ubytovnu, jak plánovali. 

Dům číslo 8, kde lidé přes zimu zůstali, se s pomocí různých darů pomalu opravuje. Podle městské části to na věci nic nemění. „I přes rozhodnutí krajského soudu je podle nás nařízení o vyklizení nadále platné, domy jsou ve špatném stavebně-technickém stavu a nevyhovující,“ zdůraznila Jana Pondělíčková, mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

„V současné době se bavíme jen o jednom domě, který je podle mě schopen užívání v souladu se zákony,“ řekl majitel domů v Přednádraží Oldřich Roztočil. Tento dům teď má nové okapy, opravenou střechu a novou část elektrických rozvodů. Vodu i elektřinu by mohl znovu mít v půlce května.

Nyní je obsazeno 11 bytů ze 14, přičemž 13 z nich je podle Roztočila obyvatelných. Do dalších domů, které jsou zdevastované, nikoho stěhovat nechce. Lidé ale po podepsání nájemní smlouvy možná nebudou mít nárok na příspěvek či doplatek na bydlení, protože objekty nejsou v katastru vedeny jako bytové domy. Měsíční nájem vyjde i s poplatky za energie na 6 500 korun.