Nový Jičín se zaměřil na dlužníky. Vyslal za nimi koordinátora

Nový Jičín spustil v září informační kampaň, která má občanům připomenout termíny splatnosti poplatků za komunální odpad a za psy. Roční poplatek za odpady musí Novojičínští uhradit do 30. června a za držení psa do 31. března.

Řada lidí však na tuto povinnost podle úředníků zapomíná a vystavuje se nebezpečí finančních sankcí a v krajním případě i exekučnímu řízení. Letos na jaře proto začal v Novém Jičíně fungovat takzvaný koordinátor dluhů.

Nejde o klasického sociálního pracovníka, ale spíše o osobu, která se snaží dlužníky přesvědčit, aby uhradili své závazky vůči městu. „Chceme, aby lidem vešel do krve fakt povinnosti úhrady v dané době,“ sdělil pracovník finančního odboru novojičínské radnice Zdeněk Drozd, který má vymáhání pohledávek na starosti. Osobní kontakt s dlužníky se podle jeho slov vyplácí.

Pokud někdo nezaplatí v dané lhůtě, osobně ho oslovím. Pokud ho na místě nezastihnu, nechám na jeho adrese písemnou výzvu. Z velké většiny totiž lidé, kteří nezaplatili, na svou povinnost zapomněli a čekají, že jim město pošle další výzvu.
Zdeněk Drozd
finanční odbor, Nový Jičín

„Penále a vymáhání nedoplatků exekutorem považujeme za mezní řešení. Zkusíme občanům jejich povinnost opakovaně připomínat na webových a facebookových stránkách města, ve zpravodaji, v městském rozhlase a zvažujeme i distribuci letáčků do každé domácnosti. Během září také rozešleme dlužníkům za komunální odpad složenky s částkou, kterou mají uhradit, “ doplnil. 

Podle něj je řada pohledávek již po splatnosti. „Zatím k nim nebudeme přičítat sankční navýšení za rok 2017,“ dodal.

Lidé za odpady dluží miliony, za psy stovky tisíc

Sazba za komunální odpad je v Novém Jičíně už pátým rokem stejná. Roční poplatek za osobu činí 552 korun. Výše poplatku za psa není jednotná. Závisí na počtu chovaných psů, na tom, zda je zvíře v bytě či v rodinném domě a na dalších aspektech. Poplatky lze uhradit v hotovosti nebo platební kartou na pokladně městského úřadu Divadelní 1, poštovní poukázkou nebo bankovním převodem na účet města.

Novojičínský městský úřad eviduje k 1. červenci letošního roku 6725 dlužníků za komunální odpad a 382 lidí, co nezaplatili za psa. Nedoplatky za odpady přesahují 11 milionů korun, u poplatku za psa je to necelých 400 tisíc korun.