Při explozi ve vojenské ubytovně ve Vyškově zemřel voják, další je zraněný

V armádních prostorách ve Vyškově nastala dopoledne exploze. V budově vojenské ubytovny pravděpodobně vybuchly granáty.  Na místě zůstal jeden mrtvý a jeden zraněný.

Výbuch se ozval před devátou hodinou ranní. „Zatím nevíme přesně, kde se to stalo. Nyní jsou na místě záchranné složky a vojenská policie, která se tím zabývá v součinnosti s policií,“ řekl ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

Armáda potvrdila, že jeden člověk zemřel a jeden se zranil. Je mimo ohrožení života, ale má poraněné oko.

Budova vojenské ubytovny Jugo částečně slouží i pro administrativu. „Výbuch podle dostupných informací nastal ve veřejně nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Místo události bylo zabezpečeno záchrannými složkami. Nepředpokládáme, že se jednalo o útok nebo obdobný úmyslný čin. Další exploze nehrozí,“ uvedl Pejšek.

Je třeba důkladné vyšetření, říká ministr obrany

„Je to nešťastná událost, kterou je třeba důkladně vyšetřit. Předčasné závěry nejsou na místě. Je mi líto zmařeného života,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Politování nad událostí vyjádřil také náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Je mi nesmírně líto tragédie, která se dnes v ranních hodinách stala v areálu kasáren ve Vyškově. Cítím hlubokou soustrast s pozůstalými,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Podle něj jsou všichni příslušníci velitelství Vojenské akademie Vyškov a frekventanti kurzů v pořádku. „Jejich blízcí nemusí mít důvody k dalším obavám,“ dodal Bečvář.

Odpoledne armáda potvrdila, že muž, který zemřel, je příslušník Vojenské policie stejně jako jeho kolega, který se při výbuchu zranil. „Oběť výbuchu, nadporučík M. H., i zraněný nadrotmistr M. R., byli příslušníky Vojenské policie. Jejich rodiny byly o neštěstí informovány,“ uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. 

Starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD) řekl, že explozi nikdo neslyšel. „Nezasahuje to do zástavby a nikdo nemusel být evakuován. V blízkosti je ale základní škola, a když se o tom rodiče dozvěděli, někteří si vyzvedávali děti,“ uvedl Goldemund.

Podle něj byla z místa odvolána státní a městská policie. „Vše si přebrala armáda,“ doplnil. Město zatím nepřipravuje žádná opatření, nebezpečí nehrozí, dodal starosta.