V areálech univerzit se nesmí kouřit. Respektuje to málokdo

Události: Zákaz kouření platí i v uzavřených areálech vysokých škol (zdroj: ČT24)

Se začátkem nového akademického roku si studenti i zaměstnanci univerzit zvykají na nová pravidla. Už od června totiž nesmí kouřit v uzavřených a často rozlehlých školních areálech. Řada z nich ale zákaz nerespektuje nebo o něm vůbec neví.

Rychlá pauza na cigaretu a zpátky na přednášku. U řady studentů Mendelovy univerzity oblíbená přestávka. Ale podle protikuřáckého zákona zakázaná. Lidé by totiž měli kouřit až za branami uzavřeného univerzitního areálu.

Dnes to ale respektoval jen málokdo. Ven je to totiž z rozlehlého kampusu univerzity daleko. A zmatečné informace nepomáhají.

Tisková konference: Spotřeba tabáku a alkoholu v ČR (zdroj: ČT24)
UDÁLOSTI: Hájení hospodských končí, protikuřácký zákon je třeba dodržovat (zdroj: ČT24)

Jedna cedule kouření zakazuje, nálepka o pár metrů dál zase povoluje. Univerzita se je chystá odstranit. Tisícových pokut za porušení zákazu se ale ona ani její studenti či zaměstnanci s cigaretou obávat nemusí.

Policie, která má pravomoc dodržování protikuřáckého zákona kontrolovat, až na výjimky na pozemky univerzit nesmí. „V případě, že je nám oznámeno protiprávní jednání, tak jedeme na místo a situaci řešíme. Sami kontrolu v takovýchto zařízením neprovádíme,“ informovala mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Samy vysoké školy potom policii na provinilce zpravidla nevolají. „Samozřejmě, pokud narazíme na někoho, kdo si zapálí v rámci areálu, tak je upozorněn na zákaz a požádán, aby šel kouřit mimo areál. Ale opravdu není v silách univerzity, aby tyto postihy nějakým způsobem zajišťovala,“ uvedl kancléř Mendelovy univerzity v Brně Jiří Pokorný.

Některé vysoké školy volají po upřesnění zákona. Není jim třeba jasné, jestli zákaz platí i tam, kde fakulty, kampusy či koleje nejsou obehnané ploty, nebo v budovách a na pozemcích, které pronajímají třetím stranám.

  • V restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.). 
  • Na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy.
  • V zoologických zahradách s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření.
  • Ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), již platný zákaz kouření byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna.
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol. Zákaz elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se vztahuje také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich například ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Vždy po dobu konání akce bude platit nově úplný zákaz kouření.