Brno se rozrostlo. Do města zamířilo 82 tisíc studentů

Více než osmdesát tisíc mladých mužů a žen od tohoto týdne studuje na brněnských univerzitách. Kvůli začátku semestru se dnes zaplnily koleje, plná byla i parkoviště v okolí škol. Déle si počkali také zájemci o jízdenky u dopravního podniku.

Koleje brněnských škol jsou plné. Někteří studenti změnili názor i kvůli cenám nájemního bydlení v Brně, které meziročně vzrostly. Kolejné na univerzitě se pohybuje zhruba od 1600 do 4000 korun podle počtu lůžek, kvality vybavení a lokality.

Průměrné ceny pronájmu soukromého bytu v Brně podle serveru RealityMix stouply od loňského září o 9,5 procenta na 230 korun za metr čtvereční na měsíc. Například pronájem bytu o 80 metrech čtverečních by tak stál měsíčně 18 400 korun.

Fronty na zápis i u dopravního podniku

Všech 6500 lůžek má tak obsazeno Vysoké učení technické. Přeplněné koleje znamenají pro studenty i všudypřítomné fronty – na výtah, ale třeba i u dopravního podniku. Tam si studenti dnes počkali i několik desítek minut.

„My doporučujeme všem, aby využívali všechny naše pobočky a otevírací dobu. Třeba tady na Novobranské je už od šesti hodin až do devatenácti hodin a většinou v těch večerních a brzkých ranních hodinách tady žádné fronty nejsou,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Barbora Lukšová.

Pilný: Školství je pro mě velmi vysoká priorita (zdroj: ČT24)

Návrat studentů do Brna každoročně znamená ještě větší nedostatek parkovacích míst. Třeba u právnické fakulty nebylo dnes volné ani jedno.

Plná jsou i parkoviště

„V rámci rekonstrukcí budov se již vybudovala podzemní parkoviště, nicméně ta slouží většinou pro zaměstnance. Ta situace je nejsložitější v areálech v centru, na druhou stranu jsou to areály dostupné v historickém centru veřejnou dopravou,“ řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Spolu s novou vlnou studentů zahájily sezonu naplno také brněnské podniky, očekávají růst tržeb.