Krajští zastupitelé přes protesty sloučili dvě vsetínské školy

Zlín - Zastupitelé Zlínského kraje dnes přes protesty desítek studentů sloučili Masarykovo gymnázium a Střední zdravotnickou školu ve Vsetíně. Studenti gymnázia i někteří zástupci opozice žádali stažení bodu z programu a vysvětlení záměru, usnesení ale nakonec v pětačtyřicetičlenném sboru podpořilo 27 zastupitelů. Na zasedání opět dorazili také členové sdružení Repelent 21, aby vyjádřili nesouhlas s účastí komunistů v krajské radě.

Studentů se sešlo asi šedesát. Většina jich vzhledem k omezené kapacitě místnosti, kde je pro veřejnost vyčleněno jen 36 míst, zůstala v předsálí. Jejich zástupci ale na zasedání vystoupili a proti sloučení škol protestovali. Poukázali na špatnou informovanost a netransparentnost slučování, oborovou odlišnost škol, možné snížení kvality výuky i na chybějící vizi sloučené školy.

Petici proti sloučení škol podle nich podepsalo za několik dní přes 900 občanů Vsetína a 350 studentů. Studenti před budovou hejtmanství i před zasedacím sálem provolávali hesla a nesli transparenty jako jsou „Stop sloučení“, „Sedláčkovy (ředitel gymnázia Dalibor Sedláček, krajský předseda ČSSD) grafy. Vize? Nebo prachy?“, „O nás bez nás“ nebo „Tradice za mince“. Nesli i podobiznu prezidenta Masaryka, jehož jméno gymnázium nese, a zpívali píseň Ach synku, synku včetně pasáže „nauč se s(S)edláčku hospodařit“.

Masarykovo gymnázium ve Vsetíně
Zdroj: ČT24

Podle krajského radního pro školství Petra Navrátila (ČSSD) je ale sloučení škol nejlepším východiskem. Poukázal na ubývání studentů, kvůli němuž kraj slučoval školy již v minulosti. „Je třeba zajistit oborovou nabídku i ekonomický chod školy,“ uvedl Navrátil. Již dříve odmítl „utajenou“ přípravu sloučení, s návrhem údajně přišli sami ředitelé škol na začátku loňského roku. Hlavním důvodem sloučení je podle něj snaha o udržení obou škol. Zejména zdravotnické škole ubývají studenti, letos otevřela jen jednu třídu, přitom je nezbytná pro místní nemocnici, která z ní čerpá svůj personál.

Sloučení škol podpořili i oba ředitelé. „Dochází k vyprazdňování budov. Kraj bude v budoucnu financovat jen provoz jedné budovy místo tří. Zbude tak více peněz pro pedagogy,“ uvedl Sedláček s tím, že ke kvalita výuky snížena nebude. Odmítl i údajnou špatnou informovanost a netransparentnost kolem slučování. „Máme to k sobě sto metrů. Žáků ubývá, jsme na tom hůře finančně,“ doplnil ředitel zdravotnické školy Jan Vymětal.

Telefonát Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Protestovalo se i proti komunistům v radě

Na zastupitelstvu opět vystoupili i členové občanského sdružení Repelent 21. Kritizovali účast komunistů v krajské radě tvořené ještě zástupci ČSSD a SPOZ. Zastupitelům rozdali omalovánky s podobiznami komunistických vůdců (Gottwald, Stalin, Mao Ce-tung, Lenin a Che Guevara) a červenou pastelkou, aby si mohli „vybarvit svého komunistu“. Zastupitelé dostali i květiny, jejichž vhozením do improvizovaného památníku před sídlem hejtmanství mohli uctít památku ženských obětí komunismu. Někteří komunisté květiny odmítli.