Jezero Milada mělo být turistickou atrakcí, zatím je spíše přítěží

Chabařovice - Jezero Milada mezi Ústím nad Labem a Teplicemi je první svého druhu v republice. Podle původních plánů mělo už letos přilákat desítky tisíc turistů. Jenomže stavba za dvě a půl miliardy je kvůli sesuvům zavřená. Okolní města teď váhají, jestli dodrží původní dohodu a rekreační zónu od státu převezmou. Nemají totiž peníze na provoz.

Stát nám chce věnovat díru v zemi plnou vody – stěžují si zástupci měst z okolí této vodní stavby. K jezeru totiž nevedou žádné cesty, není tu kanalizace ani elektřina. Jezero je v jámě po bývalém hnědouhelném dole. Plnit vodou se začalo před jedenácti lety. Jenomže v okolí pod zemí stále uhlí zůstává a může se kdykoli začít těžit. „To znamená, že se tam nedá postavit ani plot,“ říká Josef Kusebauch (SNK ED), starosta Chabařovic. Starostové teď chtějí usilovat, aby okolí jezera bylo vyškrtnuto ze seznamu možných těžebních míst.

Náklady na provoz by ročně mohly jít do milionů

Zájem o pronájem pozemků měli třeba lidé z vesnic, které kdysi kvůli těžbě zmizely. Peníze měl přinést i plánovaný kemp a hotel. Počítalo se také se zájemci o sportovní jachting. Na ten je ale nutná minimální rychlost větru 3,6 m/s a počet dní, kdy vítr dosahuje této hodnoty, je v místě nízký. Přitom náklady na samotný provoz jezera mohou jít ročně do miliónů. Hlídá se kvalita vody, seká se tráva a monitorují svahy. Ty se totiž opakovaně sesunuly. „Vkládali bychom do toho peníze, ale nemohli bychom tady nic realizovat,“ říká Kusebauch. Pod hrozbou patnáctitisícové pokuty k jezeru teď nikdo nesmí. Čeká se, zda se neprojeví nějaký další problém.

Osud jezera Milady je nejistý (zdroj: ČT24)