Radioaktivní divočáci se množí. A s nimi i výdaje na kontrolu masa

Novohradské hory – Radioaktivní prasata, jejichž maso mnohonásobně překračuje povolené limity cesia, se ze Šumavy a Bavorského lesa zaběhla už i do Novohradských hor. Jejich výskyt potvrdily testy veterinární správy. Vyšetření každého střeleného zvířete si ale musí nově myslivci platit sami, což se pro ně stává neúnosné.

Radioaktivní divočáci v Novohradských horách (zdroj: ČT24)

Zní to skoro neuvěřitelně, ale zkažené radioaktivní maso má na svědomí výbuch Černobylu. Tam, kde po havárii nejvíc pršelo, se totiž radioaktivní zátěž drží až dodnes. A to hlavně v podzemních houbách jelenkách obecných, které patří mezi nejoblíbenější zimní pochoutku většiny divokých prasat. 

„My to sledujeme a na základě mimořádných opatření je možné uvádět do oběhu pouze zdravotně nezávadná, to znamená vyšetřená prasata,“ uklidňuje veřejnost Josef Duben ze Státní veterinární správy. 

Novohradská prasata však překračují povolenou normu i dvacetinásobně. Namátkové vzorky financoval stát. Teď se ale budou muset povinně testovat všechny střelené kusy – a ty mají platit myslivci. Z jejich strany zaznívá, že stát by se měl jako garant kvalitních potravin placení držet i dál. 

„Státní veterinární správa může hradit pouze něco, co se vztahuje k nákazám. Na tento případ se to nevztahuje,“ kontruje mluvčí Duben. Stát je tedy ke stoupajícím prosbám hajných hluchý. Test plus likvidace zvířete v kafilérii přitom přijde zhruba na dva tisíce. Lovci tak můžou přestat střílet, divočáci se ještě víc přemnoží a sčítat škody na polích pak budou zemědělci. 

Měření radioaktivity
Zdroj: ČT24

Pomoct vyřešit svízelnou situaci by v budoucnu mohl přenosný měřicí přístroj, který vyvíjejí v Brně. Jeho jediným problémem je ale délka testování, která trvá alespoň dvě hodiny. Zatím se tedy myslivci musí spolehnout na dohodu s úředníky. Nákupčí zvěřiny by se ale neměli bát – kontaminované maso je pro člověka nebezpečné jen tehdy, pokud sní desítky kilogramů ročně.