Zvířecí hřbitov v Jimlíně má i pojízdnou kapli

Jimlín - Od loňské zimy je v provozu zvířecí hřbitov v Jimlíně u Loun. Jeho součástí je i malá pojízdná kaple. Konečnou podobu areál získal až teď - majitel nechal celé místo požehnat od faráře Církve československé husitské. Příjmy ze zvířecího hřbitova mají pomoci financovat provoz místního psího útulku.

Zhruba tři desítky lidí sledovaly ceremoniál a nechaly se přitom hostit připravenými rakvičkami a věnečky s černou kávou. I pro faráře Ivo Šimůnka, který místu žehnal, byla tato zkušenost zcela nová. „Je to taková zvláštní věc, která se nedělá každý den,“ poznamenal. Požehnáním dílu a místu se zvířecí hřbitov v Jimlíně stal prvním zařízením takového druhu v České republice. Má totiž kapli, která je pojízdná, obřad tak lze vykonat i mimo hřbitov.

Majitel hřbitova Jaroslav Kubalík se podle svých slov nechal inspirovat lidmi, kteří měli zájem pohřbít svého domácího mazlíčka se všemi poctami. „Chodí spousta zájemců, zatím okukují,“ říká.

Celá aktivita majitele směřuje k jedinému cíli - zvýšit příjmy jimlínského psího útulku. „Provoz útulku je finančně velmi náročný, tak jsme zvolili další formu, jak získat pro pejsky peníze,“ řekl Kubalík. Návštěvou faráře rozvoj zvířecího hřbitova nekončí, majitel chystá další rozšíření služeb podle přání zákazníků.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)