Nad rušnou ulicí v Liberci se rozpadá skála. Město zajistí jen svoji část

Nad rušnou ulicí v Liberci se drolí skála (zdroj: ČT24)

Nad třídou Milady Horákové v Liberci, jednou z rušných ulic krajského města, je nestabilní skála. Město se proto rozhodlo část masivu sanovat a skálu zajistit. Stát to má téměř 3,5 miliony korun. O zbylou část skály se ale musejí postarat soukromí vlastníci.

„Přímo vidíme místo, kde voda zatéká dovnitř a v tom místě žula zvětrává,“ popisuje náměstkyně primátora Liberce Karolína Hrbková (ZPL). „Vytváří se puklinky, skála padá. Když půjdete za roh, slyšíte, jak se uvolňuje štěrk. Stane se, že spadne i nějaký větší kámen. Lidi mají obavy, že by se to mohlo uvolnit,“ dodává správce blízkého objektu Roman Horňák.

V červnu 2003 skončil jeden z utržených balvanů přímo před dveřmi obytného domu. Spící nájemníky tehdy probudil hluk a otřesy. „Slyšel jsem ránu, jako když jsou hromy blesky, ale to už jsem věděl, že se trhá skála. Pak jsem slyšel ránu a celý barák se otřásl, jako kdyby bylo zemětřesení,“ popsal před 14 lety obyvatel domu Milan Ďuraško.

I tehdy mohutnému sesuvu předcházelo nepatrné drolení kamenů. Na problém nájemníci upozorňovali několik let. Bezprostředně po sesuvu město skálu zajistilo jen provizorně. Od roku 2005 ji monitorují geologové.

Sanaci skály chce město stihnout ještě letos
Zdroj: ČT24

„Byly zjištěny změny v souřadnicích terčů, a to o pět až jedenáct milimetrů,“ uvedl Milan Aue z České geologické služby. Přestože se může jednat pouze o smršťování a rozpínání v souvislosti s teplotními změnami, figuruje masiv na seznamu nestabilních skal.

„Na základě dlouhodobých pozorování jsme vyhodnotili, že je v havarijním stavu a že musí dojít co nejdřív k opravě,“ říká náměstkyně primátora Karolína Hrbková. Dělníci budou muset skálu očistit, některé kameny ukotvit a ty nejvíc uvolněné odstranit. Přidají také ochranné sítě.

Sanaci chce město stihnout ještě letos, z rozpočtu za ni zaplatí bezmála 3,5 milionu korun. Část peněz chce získat ze státní dotace. Zajistí ale jen kus skály na svém pozemku. V ostatních případech se o stabilitu masivu musejí postarat soukromí vlastníci.