Litomyšlská nemocnice už nebude pro děti, zánik hrozí i porodnici

Litomyšl (Svitavsko) – Na konci dubna uzavře litomyšlská nemocnice své dětské oddělení. Zánik hrozí i porodnici a novorozeneckému oddělení. Příčina je ve všech případech shodná – nedostatek personálu. V případě dětského oddělení nesehnalo vedení nemocnic atestované pediatry, kteří by nahradili dvě odcházející lékařky, pro novorozenecké oddělení bude nemocnice hledat pediatra ještě měsíc.

K nalezení nových lékařů pro dětské oddělení nevyšel litomyšlské nemocnici žádný pokus – nepomohlo hledání mezi lékaři fakultních nemocnic či mezi praktickými lékaři ani nabídka radnice, která slíbila pomoci novým pediatrům s bydlením. Teď už je jasné, že nemocnice nesplní podmínky stanovené pojišťovnami a musí dětské oddělení uzavřít. Pacienty přestane přijímat 25. dubna, ti dosavadní se budou muset do 30. dubna přestěhovat do okolních nemocnic. „Budeme se snažit zachovat LSPP, což je pohotovostní služba pro děti. Měli jsme jednání s obvodními lékaři, kteří slíbili, že tuto službu podrží,“ ubezpečil, že alespoň část pediatrických služeb zcela nezanikne, litomyšlský starosta Michal Kortyš.

O pouhý měsíc potom může pediatrii přežít novorozenecké oddělení a porodnice. I jeho provoz ohrožuje nedostatek personálu. „Pokud se nám nepodaří zajistit pediatra ani do poloviny května, budeme muset k 31. květnu uzavřít novorozenecké oddělení, a tím i porodnici,“ přiblížil ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil. Dodal, že dětské ambulance zůstanou v provozu. Upozornil přitom, že i kdyby oddělení přežilo, prodnici dlouhodobě hrozí zánik z jiného důvodu – podle Vylíčilova odhadu je otázka roku až dvou, než počet porodů klesne pod 500 za rok a porodnice ztratí akreditaci.

Problém s nedostatkem kvalifikovaných lékařů řeší malé nemocnice v celé republice. „Většina dětských oddělení v menších nemocnicích jsou využita na méně než 60 procent,“ poukázal místopředseda představenstva nemocnic Pardubického kraje Jiří Benedikt. Podle něj se v posledních 20 letech dětská medicína posunula od hospitalizací k ambulantnímu ošetření a domácímu léčení. Vzrůstá počet ošetřených pacientů v soukromých pediatrických ordinacích, které jsou dětem blíž.

Michal Klokočník o zániku dětského oddělení v Litomyšli (zdroj: ČT24)