Exstarosta jde na čtyři roky do vězení. Založil vinici na obecním pozemku a neplatil

Krajský soud v Brně poslal někdejšího starostu městyse Troskotovice na Znojemsku Michala Ordoše na čtyři roky do vězení. Vymyslel totiž plán na zřízení vinice, kterou nechal založit na pozemcích obce. Za sazenice révy ani za jejich vysazení však nezaplatil.

K tomu ještě zpronevěřil několik set tisíc z obecní kasy. S podmínkou odešla od soudu Ordošova dcera Tereza Březinová. 

Podle soudu Ordoš jménem dcery objednával révu i práce, i když měl dluhy a exekuce. Když jeho dcera dotace na vinici získala, část peněz použila na splátku leasingu a zbytek dala otci. Ordoš si peníze nechal pro sebe a za révu nic nezaplatil. O odsouzení starosty informovaly jako první Novinky.cz

Ordoš už byl v minulosti odsouzený. Když městys přecházel pod správu jiných spádových úřadů, vyzval jej stavební úřad v Pohořelicích, aby dodal územní plán Troskotovic. Starosta dokument dodal, ale upravený. Okresní soud v Břeclavi ho loni v květnu odsoudil ke dvouleté podmínce za padělání veřejné listiny. V lednu letošního roku Ordoš dostal amnestii prezidenta republiky.

A trest Ordošovi hrozí i v dalším případu. Krajský soud rozhodl, že okresní soud se má opět zabývat podezřelým prodejem obecních pozemků. Ordoš je podle žalobce prodával, ač věděl, že zastupitelstvo nic takového neschválilo.