Kontrola docházky a přezkušování. Povinné předškolní vzdělávání přineslo zátěž pro učitele i úředníky

Povinná předškolní docházka pro děti starší pěti let a nové povinnosti pro vyučující. Od pondělka platí nový zákon, který má děti lépe připravit na přechod mezi mateřskou a základní školou. Jen v Brně mělo podle statistik magistrátu nastoupit do školky přes čtyři tisíce dětí, víc než sedm set jich ale nepřišlo. Jejich rodičům za to hrozí pokuta až pět tisíc korun.

Poznávání značek, tvarů nebo zvířat. I znalost těchto schopností patří do výbavy předškoláků. Co jedno dítě zná, druhé z domu ale umět nemusí. Od prvního září se proto všichni předškoláci starší pěti let mají učit v mateřinkách povinně. Cílem nového zákona je lépe připravit předškoláky na vstup do první třídy. Podle ministerstva školství se tím nově sníží i počet odkladů.

Rodiče mohou učit děti doma, musejí to ale nahlásit

 „I v rámci toho povinného předškolního roku stále trvá možnost rozhodnout se. Rodič rozhoduje, jestli dítě například neupřednostní domácí vyučování, soukromou školku nebo přípravnou třídu základní školy,“ řekla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

To ale znamená, že rodiče musí kontaktovat konkrétní mateřskou školu a domácí výuku nahlásit. Pro vedení školek nová povinnost znamená nové papírování a větší náklady na nové úvazky učitelek. A do rozvrhu ředitelky přibylo i jednání s úřady o dětech, které nepřišly.

Ministerstvo by mělo některé věci ještě vyjasnit

„Nám chybí v dnešní době pětadvacet dětí, která já vůbec nemůžu dohledat. Je to ale i věc ministerstva školství, které ještě nevydalo pokyn, jak s těmi seznamy naložit,“ řekla ředitelka MŠ Tišnovská Lenka Svobodová.

„Není úplně jasně dáno v zákoně, jak mají obce postupovat a jaké kompetence vlastně mají. My teď čekáme na závazné stanovisko ministerstva školství,“ řekl náměstek primátora města Brna Petr Hladík ( KDU-ČSL).

S další povinností roste organizační zátěž

Podle asociace předškolního vzdělávání by školka pro pětileté děti měla být nabídkou, kterou by rodiče měli využít, s povinností ale přichází řada problémů. Prakticky se jedná o prodloužení povinné školní docházky. Dosud měli rodiče právo své dítě do šesti let vychovávat sami; nový zákon do něj zasahuje. S povinností se taky pojí další organizační zátěž.

Nejvíc dětí nepřišlo k zápisu a později ani do mateřské školy v Brně. O mnoho menší čísla hlásí Znojmo a Hodonín, ve kterém dokonce úředníci dohledali všechny hříšníky. Nejpoctivější byli rodiče ve Vyškově.

Počty předškoláků, které se nepodařilo dohledat
Zdroj: ČT24

Ve Zlíně pomáhá elektronický systém

Radnici ve Zlíně usnadňuje dohledávání dětí elektronický zápisový systém. Ředitelé mateřských škol dostali z matriky seznam spádových dětí, které by měly do posledního ročníku školky nastoupit. Seznam pětiletých předškoláků, kteří do mateřinky nedorazí, putuje na radnici, ta pak zjišťuje, jestli je rodiče nezapsali do některé ze soukromých mateřských škol.

„Pak je povinností ředitelek kontaktovat rodiče. Tady se dostáváme trošku do patové situace, protože někdy se dítě jmenuje jinak než maminka. Takže poslat doporučený dopis dítěti je problém,“ vysvětlila problém náměstkyně primátora pro oblast školství a sociální ve Zlíně Kateřina Francová (STAN). Zlínská radnice dává rodičům opozdilcům ještě týden čas. Někteří se teprve vrací z dovolené a školní rok pro ně začíná později. Počítat předškolní děti budou ve školkách až koncem září.