Pstruzi se rozmnožili a jejich sezona tak začíná

Praha - Po čtyřech a půl měsících mohou rybáři znovu chytat na tzv. pstruhových vodách. Začíná totiž pstruhová sezona. Časově omezená je ze zákona. Důvodem je hlavně reprodukce těchto lososovitých druhů ryb. Dává se jim tedy čas, aby se mohly rozmnožit a odpočinout si, říká Pavel Vrána, ichtyolog z Českého rybářského svazu.

Po celé republice se teď může chytat ve 454 pstruhových revírech, což představuje plochu přibližně 3 300 hektarů. Období na lov je teď ideální. Ulovit v tuto dobu můžete například pstruhy duhové, siveny americké či pstruhy obecné, říká Vrána. Například u lipana podhorního ale stále ještě probíhá doba hájení a lovit se proto nesmí.

Pstruzi nejsou jen lákadlem pro rybáře, ale i pochoutkou pro dravce

Rybáři jen v oblasti Středních Čech vysadili 35 metráků ryb s lovnou mírou. O nadbytku ryb se ale podle Vrány hovořit nedá. Naopak jejich stavy klesají, a to zejména proto, že jsou potravou pro predátory, například pro kormorána velkého.

Nálet kormoránů
Zdroj: ČT24

Na chytání přívlačí zapomeňte

Od konce září minulého roku je zakázané chytat přívlačí. Jedná se o techniku, při které se používají větší návnady a obvykle se mohou použít i trojháčky, což by mohlo ryby poškozovat, dodává Vrána. Technikou, která je k rybám šetrnější, je například tzv. muškaření, při kterém se používají menší návnady i háčky.

A jak získat rybářský lístek? Podmínkou je složení rybářské zkoušky na místní organizaci Českého rybářského svazu. Lístek si pak můžete vyzvednout na Obecním úřadě s rozšířenou působností v místě svého bydliště a do rybářského svazu už si pak jen dojdete pro povolenku.