Nad Hradcem opět burácí letecké motory. Představí se legendární MIG 15 i Baltic Bees

Nad Hradcem opět zaburácí motory, startuje 24. CIAF (zdroj: ČT24)

Na městském letišti v Hradci Králové vrcholí přípravy na 24. Mezinárodní přehlídku letecké techniky Czech International Air Fest (CIAF). Návštěvníci se mohou těšit na více než osmdesát letadel z deseti zemí světa. O víkendu se představí vojenské proudové stroje, vrtulníky i akrobatické skupiny.

Pátek je v Hradci tradičně dnem příletů. Na letišti sice prší, ale přípravy dál probíhají bez problémů. Program začne v sobotu a v neděli vždy v 11:00 a bude končit před pátou hodinou. Přesný letový harmonogram zveřejní pořadatelé vždy den předem.

V sobotu přehlídku odstartuje průlet pětice letounů české armády. Představí se dvě stíhačky JAS-39 Gripen, dva cvičné letouny L-159 a dopravní CASA. Následovat je bude akrobatická skupina Flying Bulls.

Ve stejný den bude mít premiéru i domácí MIG 15. Jde o jediný provozuschopný letoun tohoto typu. Společnost Czech Flying Legends letadlo koupila ve Spojených státech a v Česku prošlo kompletní renovací.

Tradičně nebude chybět ani lotyšská akrobatická skupina Baltic Bees neboli Baltské vosy, která létá na strojích L-39 Albatros československé výroby od legendárního konstruktéra Jana Vlčka. 

Do Hradce Králové přiletí například i ukrajinští SU-27 v doprovodu transportního letounu IL-76. Belgické letectvo představí vrtulník A-109, který bude doprovázen letounem středního doletu C-130J Hercules. 

Jednodenní vstupenka pro dospělého stojí 300 korun, děti do 15 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma. Parkovné za jeden den je 100 korun. Pro dopravu na letiště budou moci návštěvníci využít i zvláštních linek městské hromadné dopravy, které budou jezdit mezi autobusovým terminálem, hlavním vlakovým nádražím a letištěm.

CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně. Letecká show v minulých letech přilákala desítky tisíc fanoušků.