Tetřevy hlušce uslyší turista v Beskydech častěji. Přírodě pomáhá odchovna

Tomáš Peka: Tetřevy chceme vypouštět po desítky let (zdroj: ČT24)

Lesníci vypustili v Beskydech do volné přírody pět odchovaných tetřevů hlušců. Čtyři kohouti a jedna slepice se vylíhli v odchovně, kterou státní firma Lesy ČR postavila v roce 2015 pod Lysou horou v Krásné na Frýdecko-Místecku. Tetřev hlušec patří ke kriticky ohroženým druhům a v České republice mu hrozí vyhynutí.

„Projekt je plánován na desítky let. Populace by měla postupně nabývat na objemu, stabilizovat se a tetřev by se měl stát opět běžnou součástí přírody,“ uvedl Tomáš Peka z frýdecko-místecké lesní správy. Doplnil, že lesní správci plánují vysazovat do přírody každoročně zhruba dvacítku ptáků.

První pětice odchovaných tetřevů byla vypuštěna koncem srpna. Většina populace tetřeva hlušce v Česku se vyskytuje na Šumavě, do Beskyd ovšem historicky také patří. „Ještě v 19. století byly v beskydských lesích stovky až tisíce tetřevů,“ podotkl Peka. V průběhu 20. století se ovšem životní prostor pro tetřevy natolik zúžil, že v současnosti představuje populace několik kusů.

Lesníci spoléhají na novou odchovnu

K záchraně ohroženého tetřeva má nyní přispět i zmíněná odchovna v Krásné. Vybudování odchovny v lokalitě Řepčonka stálo zhruba 18 milionů korun, z velké části ho zaplatily evropské a státní dotace a přes tři miliony uhradily Lesy ČR. Vznikla v nově postavené soustavě dřevostaveb. Patří k nim valašská roubená stavba coby provozní budova a vlastní dřevěná odchovna s venkovní kovovou voliérou.

Tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Během toku vydává hlasité, specifické zvuky. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší – s váhou kolem 2140 gramů – než samečci, kteří váží kolem 4800 gramů.