Barokní sochy ve Slavkově se rozpadají. Potřebují opravit

Přes šedesát soch a sousoší ve Slavkově u Brna je v havarijním stavu a potřebují opravu. Jak rozsáhlou teď zjišťuje tradičními i moderními technikami restaurátor. Na průzkum uvolnilo město půl milionu korun. Na obnovu soch bude žádat dotaci. Vypsalo ale i veřejnou sbírku.

Barokní sochy a sousoší v zámeckém parku ve Slavkově u Brna začal zkoumat restaurátor. Zjišťuje, jaký je jejich stav, která místa vápencových skulptur jsou nejvíc poškozená a jestli je nutná jejich rychlá oprava.

Důkladným zkoumáním prochází například socha barokního anděla. „Nejvíc zřejmé poškození je na této soše chybějící levá paže, po které zůstal jen korodující čep,“ popsal stav sochy restaurátor Josef Červinka. „Další poškození můžeme vidět zde na povrchu nohy, který pokrývá biologické napadení. A dále zde jsou trhliny v kameni,“ dodal restaurátor.

Restaurátor Josef Červinka popisuje zkoumání soch (zdroj: ČT24)

Pro podrobnější informace o hornině je potřeba odebrat vzorek, který se pak odešle do laboratoře. „Je jasné, že ten kámen je poměrně degradovaný a drolí se. O míře degradace nám určitou výpověď může dát i nasákavost materiálu,“ řekl Josef Červinka.

Vedle zmíněných standardních postupů využívají restaurátoři i moderní technologie. „Měřili jsme zde třeba průchod ultrazvukovou transmisí skrz kámen. Vzorky zkoumáme i pomocí elektronového mikroskopu,“ popsal restaurátor Červinka.

Zámek a sochy jsou to nejhodnotnější, co Slavkov vlastní

Detailním vyšetřením musí projít celkem šedesát čtyři vápencových skulptur z osmnáctého století. Naposledy je restaurovali v sedmdesátých letech. „Soubor plastik je velmi vzácný, vytvořili je špičkoví umělci tehdejší doby,“ řekl historik Martin Rája. Vedle vlastního zámku patří podle něj sochy k tomu nejhodnotnějšímu, co město Slavkov vlastní.

Soubor cenných barokních soch je dlouhodobě na seznamu ohrožených kulturních památek. Slavkov sochy získal loni. A to po více než dvaceti letech, kdy neměly majitele. Město vyhrálo spor o vlastnictví vedený se státem.

Slavkov odstartoval záchrannou sbírku

Výsledky v podobě grafického zobrazení soch s vyznačenými nejpoškozenějšími částmi, budou hotové do konce října, pak chce radnice žádat o dotaci. Na několikamilionovou opravu mohou ve sbírce přispět i lidé. Slavkov odstartoval na záchranu soch sbírku. Informace zájemci najdou na webu města.