Kombajn jako rizikový faktor. Hasiči na jihu Moravy vyjížděli k požárům za miliony

Jihomoravský kraj zrušil zákaz rozdělávání ohňů v lesích a jejich blízkosti. Nařízení platilo od poloviny července. Lidé ve vymezených územích nemohli ani kouřit nebo odpalovat zábavní pyrotechniku. Přesto hasiči na jižní Moravě za dva měsíce řešili už skoro 190 požárů lesů, polí a luk.

Celkem letos hasiči spočítali škodu při požárech lesů a polí na víc než 3 miliony. Zatím vyjížděli víckrát než minulé léto, a to 190krát.

„K tomu nepočítáme ještě požáry kombajnů, těch bylo v letošním roce pět se škodou skoro 18 milionů korun,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

U Suchohrdel na Znojemsku tak v červenci shořelo asi 50 hektarů pole a skládka pneumatik, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Hasit pomáhal i vrtulník s protipožárním bambi vakem. Zásah se obešel bez zranění. Příčinou požáru byla jiskra, která odlétla od kombajnu.

Kraj zrušil zákaz rozdělávání ohňů (zdroj: ČT24)

I když sezona požárů polí společně se žněmi pomalu odeznívá, hasiči stále varují před možností požárů. Blíží se totiž období podzimních prací na zahradách.

Zákon zakazuje vypalování trávy. Pálení klestí nebo bioodpadu by zahrádkáři měli nahlásit na webu hasičů. Ti si pak mohou ověřit, jestli oheň někdo kontroluje, nebo jde o požár. Při pálení klestí jsou nejohroženější senioři.

„Je to způsobeno tím, že mobilita u nich je omezená stejně jako kritické rozhodovací schopnosti,“ dodal Mikoška.