Jižní spojka bude uzavřena kvůli stavbě, která uleví Spořilovu

Praha – Na tři dny počátkem května uzavře Technická správa komunikací část pražské Jižní spojky. Městská rada schválila úplnou uzavírku frekventované šestipruhové komunikace mezi křižovatkami s ulicemi Vídeňská a 5. května kvůli přestavbě části mimoúrovňové křižovatky s magistrálou. Nová mostní konstrukce umožní odvést kamiony ze Spořilovské ulice, na jejíž hlučnost si stěžují lidé žijící v okolí.

Obousměrná uzavírka se snese na Jižní spojku mezi 3. a 5. květnem. „Je to v době svátečního, slabšího provozu,“ upozornil náměstek primátora pro dopravu Josef Nosek (ODS).

Město nechá strhnout most, který prodlužuje ulici Ke Garážím, a postavit nový. Most je ovšem součástí mimoúrovňové křižovatky Jižní spojky s magistrálou (ulicí 5. května) a umožňuje jízdu ze směru od Černého Mostu směrem k dálnici D1. Ve stávající podobě však nesnese provoz těžkých nákladních vozidel a ta musí z Jižní spojky na dálnici D1 jezdit Spořilovskou. „V souvislosti s řešením hlukové problematiky a problematiky kvality ovzduší na Spořilově byl prověřen stavebně-technický stav mostu přes Jižní spojku, který dosud slouží hlavně jako příjezdová trasa do garáží dopravního podniku na Kačerově, a bylo zjištěno, že je nezbytné co nejdříve začít stavební práce,“ uvedl náměstek Nosek.

Od 6. května bude Jižní spojka opět průjezdná, TSK však bude pokračovat ve stavbě nového mostu až do konce září. Dříve se tedy obyvatelé Spořilova nižšího hluku nedočkají. Přesto Josef Nosek odhadl, že se díky jarní uzavírce zkrátí doba stavby o několik měsíců.

Přestavba části mimoúrovňové křižovatky Jižní spojky s ulicí 5. května bude stát téměř 103 milionů korun, kromě samotného mostu proběhne oprava přilehlých úseků ulice Ke Garážím, která dostane protihlukový povrch. Peníze chce město získat od Státního fondu dopravní infrastruktury.