Ignác Hoza se do rektorského křesla nevrátí. Ústavní soud odmítl jeho stížnost

Ignác Hoza se nevrátí do čela Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho snahu zvrátit rozhodnutí někdejšího prezidenta Václava Klause utnula odmítnutá ústavní stížnost. Podle soudu byla zjevně neopodstatněná. Česká televize informaci zjistila z databáze Ústavního soudu.

Bývalý rektor zlínské univerzity byl odvolán v roce 2010. Rozhodl o tom akademický senát, kterému se nelíbil Hozův postup v připravovaném projektu výstavby vědecko-technického parku v Uherském Hradišti.

Projekt počítal s rozpočtem 560 milionů korun, více než třetinu měla pokrýt evropská dotace. Zbytek prostředků měl poskytnout soukromý investor. Naplnění projektu bylo zčásti závislé na vůli akademického senátu, Hoza mu ale podle jeho představitelů podával zkreslené informace.

Senát proto podal návrh na Hozovo odvolání, které v květnu 2010 podepsal prezident Václav Klaus. Právě na něj pak Hoza podal žalobu u Městského soudu v Praze s cílem získat křeslo zpět. Soud ale žalobu odmítl, protože ji Hoza podal opožděně. Podle zákona ji měl podat do dvou měsíců od chvíle, kdy dostal oficiální oznámení o odvolání. Hozovi to ale trvalo tři roky.

Proti rozhodnutí městského soudu se odvolaný rektor bránil kasační stížností. Nejvyšší správní soud ji ale letos v dubnu také odmítl. Poslední šancí na místo rektora byla ústavní stížnost, se kterou ale Hoza také neuspěl.