Kůrovec ničí lesy i pod Šumavou, o dřevo už není zájem

Události v regionech: Smrkové lesy na jihu Plzeňského kraje ničí kůrovec (zdroj: ČT24)

Kůrovcová kalamita zasáhla okolí Domažlic, Klatov, Horažďovic či Sušice. Lýkožrouti se činí, podle správců lesů zničili nebývalé množství stromů. Podobné starosti ale mají i na mnoha dalších místech včetně nedaleké Šumavy. Začíná již být i problém s odbytem dřeva z pokácených stromů.

Mimořádné rozšíření kůrovce dávají lesníci do souvislosti se suchem. Situace se zhoršuje poslední tři měsíce, tedy od přelomu května a června, kdy dlouho nepršelo. „Sucho zapříčinilo oslabení stromů a na každý oslabený strom tento brouk přednostně jde,“ podotkl Václav Toman ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů.

Problémem však není jen rozšíření lýkožroutů, ale také to, že dřevo z pokácených stromů nejde na odbyt. Kácení a rychlé zpracování napadených stromů je jediné řešení, jak škůdce zastavit. To však neplatí pouze pro podhůří Šumavy, ale všeobecně. A kůrovec se také nešíří jen pod Šumavou. Mnoho stromů museli odtěžit například na severní Moravě, Třebíčsku nebo Znojemsku a také přímo na Šumavě – a to nejen v Česku.

„Od srpna máme problém s odbytem dříví. Není to dané jenom tím, že je to kůrovcové dířív. Je to spíše problém kalamity, která je v Bavorsku a Rakousku,“ shrnula mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podle Václava Tomana již klesla cena dřeva z 2300 na 1050 korun za kubík.

Kácet je nicméně povinností vlastníka. „Neplnění je přestupkem podle lesního zákona a vlastník se vystavuje postihu orgánů státní správy lesů,“ varoval Plzeňský kraj. Součinnost vlastníkům lesa poskytne jejich odborný lesní hospodář, u něhož lze získat podrobnější informace o ochraně lesa proti lýkožroutovi.