Obec převzala od armády cestu. Teď jí hrozí finanční krach

Spor o cestu (zdroj: ČT24)

Až u soudu nejspíš skončí spor o cestu, kterou loni od armády převzala obec Kozlov. Ostravská firma, která ji před třemi lety v rámci armádní zakázky opravovala, nyní žádá částku ve výši asi 850 tisíc korun od obce. Kozlovští však závazek odmítají uhradit. Navíc na to ani nemají peníze.

„V roce 2014 uzavřela armáda s firmou smlouvu na opravu komunikace. Ta měla trvat dvanáct týdnů. Dílo ale nebylo provedeno podle technické dokumentace a nebylo proto zaplaceno,“ popsal počátek sporu starosta Kozlova Roman Fojtík (nestraník).

„Loni v říjnu se firma dotazovala na předávací protokol k cestě a letos v dubnu přišlo rozhodnutí městského osudu v Praze, že do soudního sporu vstupuje místo armády obec Kozlov,“ dodal Roman Fojtík.

Stavební firma, která je už v likvidaci, žádá po obci 850 tisíc korun. „Rozpočet máme přitom jen asi 1,8 milionu korun,“ dodal starosta Kozlova.

Pokud by podle něj nakonec musela obec částku uhradit, zastavily by se v ní veškeré investice. „Zaplatili bychom jen osvětlení a svoz odpadků,“ doplnil. Oprava komunikace podle něj navíc neprobíhala správně. Dnes je cesta poničena.

„Firma měla 5 měsíců na to, aby mohla žalovat ministerstvo obrany, společnost ale počkala na uplynutí lhůty a řeší tento problém s obcí,“ popsal Ladislav Zakuťanský, přednosta Újezdního úřadu Libavá.

Obce se vyčlenily z Libavé loni

Díky převedení zhruba třetiny Vojenského újezdu Libavá pod civilní správu vznikly loni v lednu nové samosprávy v obcích Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou, ve kterých žije celkem zhruba 1200 lidí.

V sedmičlenném zastupitelstvu Kozlova loni v lednu získala šest postů nezávislá kandidátka Nový začátek. Jedno křeslo připadlo zástupci sdružení Slavkováci pro Slavkov. Na své funkce poté kvůli rozepřím rezignovali tři zastupitelé Nového začátku, takže podle zákona musely být vyhlášeny nové komunální volby.

První volby do zastupitelstva Kozlova byly uspořádány loni 16. ledna a lidé o ně měli značný zájem. Z celkových 227 zapsaných voličů se jich zúčastnilo 162. Volební účast tedy byla 71,4 procenta.

Vojenský výcvikový prostor Libavá se rozkládá na území pěti okresů – Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho celková rozloha byla 327 kilometrů čtverečních a loni se zmenšila o třetinu. Armáda si od toho slibuje úspory.

Území zřídila vláda Klementa Gottwalda v roce 1946. Jeho součástí se stalo 24 obcí, ve kterých do té doby žili téměř výhradně Němci. V roce 1946 byli vysídleni. Odejít museli také čeští přistěhovalci. Život v obcích poté dlouhá desetiletí řídila armáda.